26.03.10 - U vody

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Co se dělo u vody.

ze dne:

26.- 27.03.2010

místo konání, oblast:

Plzeň - Doubravka, ř. Berounka

Chotíkov (PS)

 

vlastní zpráva:

V úterý 23.3.2010 jsem šel spolu s kolegy na členskou schůzi mé mateřské rybářské organizace MO ČRS Plzeň 1. Byl jsem pozván výborem této rybářské organizace, abych zodpověděl některé dotazy členů ohledně činnosti našeho spolku, myšleno činnosti ochranářské. Hned v úvodu diskuse se do mě docela nepěkně „opřel“ funkcionář Západočeského územního svazu ČRS pan Martin Bílý. Jediné, co tam za ČRS US Plzeň prezentoval, byla analýza mé tiskové zprávy „Kormoráni po 125“, kdy pro mě zcela nepodloženými argumenty napadal nejen mou osobu, ale i všechny naše kolegy, kteří se na sledování kormoránů (upozorňuji již od roku 1997) podílejí!

Všechny naše výsledky, které jsem narozdíl od něho měl u sebe a vytištěné, jsou údajně uměle zkreslené, nepřesné a účelové. Sto padesát námi vypitvaných kormoránů z Plzeňského kraje, které nám mimo jiné pitval jeden z nejlepších patologů v ČR a jeho kolegové, jsou k ničemu a odborník z Prahy kolega ornitolog RNDr. Musil má na kormorány údajně stejný názor jako rybáři. Dvaceti minutové vystoupení pana Bílého se točilo hlavně kolem kormoránů a jistého Makoně. Po pravdě řečeno, docela hodně mě po těch letech u Berounky podobné diskuse bez jediného adekvátního argumentu vyčerpávají a urážejí. Proto možná i mé následné vystoupení bylo hodně emotivní, hlučné a chvílemi i na hranici slušnosti. Naštěstí mě řadoví členové nevynesli v zubech a i když jsem je asi nepřesvědčil, mé argumenty alespoň vyslechli a řekl bych, že někteří i pochopili, za což jim upřímně děkuji.

Diskuse na rybářské schůzi nebyla však zdaleka jedinou akcí, která se kolem ryb a výkonu práva rybářství v našem kraji tento týden odehrála. Další dvě témata se této oblasti úzce dotýkají. Zcela záměrně vynechám slovo rybář či rybáři, a nechám Vás, abyste si vlastní názor udělali sami. Rovněž upozorňuji, že neházím všechny rybáře do jednoho pytle a že to vnímám spíše jako problém jednotlivců, kteří bohužel dělají ostudu nám všem.

 

Úklid u ř. Berounky.

Perfektní úklidová akce organizovaná pedagogy a žáky Střední školy informatiky a finančních služeb (Klatovská 205, Plzeň – Bory) se uskutečnila v pátek 26.3. 2010. Celkem 30 studentů 1.A vyrazilo s paní profesorkou M. Hesovou k řece Berounce, aby vyčistili část jejího pravého břehu a prostor okolo našich tůněk pro obojživelníky u kostela svatého Jiří. Za necelé dvě hodiny sebrali z tak relativně malého prostoru celkem 9 pytlů odpadu a odpadků. Nejčastěji se jednalo o plastové láhve a obaly, igelitové pytlíky a tašky, plechovky od piva, krabičky od cigaret a sklo od alkoholu. Našli se však i hromady izolace z kabelů a nechyběly ani pneumatiky. Zajímavý nález byl však na jednom místě t

ěsně u řeky, kde na prostoru cca 5x5 metrů sebrali studenti celkem 27 plechovek a sklenic od zavařované kukuřice, 38 obalů od cigaret stejné značky, 6 smotků silonového vlasce, plus nějakou tu plechovka od piva. Co dodat závěrem? Děkuji všem studentům i pedagogům za jejich iniciativu, pomoc přírodě a úklid lokality. Panu Ing. Poubovi z MO Plzeň 4 (OŽP) za operativní a bezplatnou likvidaci sebraného odpadu a všem slibuji, že osobně dohlédnu na to, aby nám kormoráni nechytali ryby na zavařovanou kukuřici, neodhazovali obaly od značkových cigaret a nedělali u vody nepořádek.

Na fotografiích studenti SŠ informatiky a finančních služeb při páteční úklidové akci v Plzni – Doubravce nedaleko kostela sv. Jiří.

 

Úhyn ryb na rybníku v Chotíkově.

Jak už to bývá, tak většina havárií či mimořádných akcí se odehraje a nebo je hlášena v pátek odpoledne. Výjimkou nebylo ani hlášení mimořádného úhynu ryb na rybníku pod hřbitovem u obce Chotíkov. V pátek kolem oběda tuto informaci nahlásil náhodný kolemjdoucí nejen profesionálním hasičům, ale i našemu spolku. Vydal jsem se proto na lokalitu ověřit oč se jedná a zmapovat škody. Když jsem dorazil k rybníku, na místě byli již dva televizní štáby, jeden redaktor novin a pan starosta z Chotíkova. Nikoho jiného jsem tam opět nepotkal ani neviděl. Každopádně na hladině plavalo podle mého odhadu několik stovek uhynulých malých i velkých ryb, převážně kaprů. Ryby byly ve značném stádiu rozkladu, kazily vodu a na hladině plavaly již několik dní.

Příčinu úhynu bych odhadl na udušení a nebo špatnou kvalitu vody v době, kdy byl rybník zamrzlý. Ve skutečnosti nic mimořádného a klasický každoroční problém po rozmrznutí některých rybníků, viz. v loňském roce úhyn ryb na rybníku v Městě Touškově (přikládám fotografie). Buď je málo vody nebo chybějí čeřidla, díry v ledu a nebo je moc ryb na malé ploše. Každopádně kdo za to ve skutečnosti může je věc diskutabilní a vůbec bych se nedivil, kdybych to byl já a nebo kormoráni. Další věc, která mě zaráží, je skutečnost, jak dlouho se vždy uhynulé ryby v rybníku rozkládají než to vlastník či nájemce rybníku zjistí a zakročí. Ale ani v tomto případě si netroufám celou záležitost nějak hodnotit a kritizovat, nemám přece jen, narozdíl od některých krajských funkcionářů, potřebné vzdělání a informace z Prahy.

 


Na fotografii:

Aktuálně úhyn ryb v Chotíkově a fotografie z Města Touškova rok 2009.

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail