02.05.10 - Kolem nás

CO SE DĚJE KOLEM NÁS 1. - 2.5. 2010

Aktuální informace z přírody a zpráva z činnosti ZSŽ Plzeň (DES OP).

 

Labuť velká zamotaná do rybářského vlasce

26.4. 2010 Klabava (RO) – Klabavská přehrada

Na první pohled dramaticky vypadající odchyt labutě velké na Klabavské přehradě jsme realizovali po dohodě s kolegou Pavlem Moulisem ze ZSŽ Rokycany. Ten nás požádal o spolupráci při odchytu labutí samice, která byla za křídlo a krk zamotána do cca 40m rybářského vlasce s olůvkem a rybářským háčkem. Velice ostražitou, kroužkovanou samici (již jsme ji totiž loni na Klabavské přehradě chytali a vymotávali z jiného rybářského vlasce 2.9. 2009) profesionálně a za zobák, tak zvaně na rohlík a doskok, odchytil Miloš Paisker. Nevyhnul se sice nechtěnému koupání, ale zato nám ušetřil náročné pádlování a odchyt z kánoe. Labuť ošetřena (vymotána) na místě, kroužek odečten a vypuštěna. Konec konců jinak to ani nešlo, neboť labutí samec byl neobvykle houževnatý bojovník, údery křídel nešetřil a svou družku chránil opravdu statečně. I přesto dostal kroužek a byl spolu se samicí vypuštěn zpět na přehradu. Foto archiv DES OP: Klabavská přehrada ( Miloš Paisker)

 

Labuť velká zamotaná do rybářského vlasce

28.4. 2010 Kout na Šumavě (DO) – Nový Dvůr (rybník Novodvorský)

Odchyt samce labutě velké z již v minulé tiskové zprávě (120-17.4.2010 Zničená hnízda) zmiňovaného hnízdícího páru na rybníce Novodvorském – Bílka. Samec zachycen (zamotán) za levé křídlo ve smotku cca 50 dlouhého rybářského vlasce. Odchycen, ošetřen na místě, okroužkován a vypuštěn na lokalitě. Na hnízdě 5 vajec, při sezení se střídají oba rodiče. Foto archiv DES OP: Kout na Šumavě (Karel Makoň)

 

Přílet rorýsů (Z Afriky až do Plzně)

29.4. 2010 Plzeň – Slovany (PM)

Jako každým rokem i letos kolem 1. května dorazila do České republiky a tím i do Plzně první vlna rorýsů obecných. Tento jeden z nejrychleji létajících, nápadně pískajících ptáků tráví na našem území ze všech tažných druhů nejkratší dobu. Během tří měsíců zde zahnízdí, vyvede mláďata a začátkem srpna už opět odlétá i s potomky k jihu. Letos však jeden z rorýsů hned po svém příletu na hnízdiště (překonání několika stovek až tisíc kilometrů) narazil v Plzni na Slovanech na blíže neurčenou překážku, zlomil si křídlo a spadl na zem. Do stanice nám ho 29.4. 2010 v půl desáté večer přinesl pan Lukáš Polanský. Komplikované zranění rorýse bylo však neslučitelné s jeho další existencí, a tak druhý den musel veterinář rorýse utratit. Foto archiv DES OP: Rorýs obecný (Karel Makoň)

 

Opět odpady v lese!

1.5. 2010 Plzeň – Dýšina (PM), polesí Zábělá

Patnáct černých plastových pytlů plných odpadků, potravin, skla a plastů pohodil neznámý ignorant do silničního příkopu v úseku mezi křižovatkou Plzeň – Chrást – Dýšina a obcí Dýšina. Papírové ručníky, plastové pytle od mražených bramborových kroket, brokolice, obaly od sýrů, olejů na smažení, sklenice od kečup, příloh a nepřeberné množství zapáchajících zbytků potravin. Na druhé straně silnice u lesní oplocenky vyřazená lednice, několik pneumatik a značně opršelé balíky reklamních letáků. To vše bohatě pocukrované tlející trávou, větvemi thují, pytlem brambor atd. Silniční příkop v tomto úseku je opravdu „nádherný“ a je vidět, že odpad je zde nelegálně odkládán s železnou pravidelností. Žádám všechny, kdo projíždějí tímto úsekem a podobné obrázky je rozčilují stejně jako mě, aby věnovali zvýšenou pozornost dění na této lokalitě a případně přispěli dle vlastních sil a možnosti k nápravě stavu. Způsob, jakým tak učiníte už nechávám čistě na každém z Vás, Vaší fyzické zdatnosti, postřehu a možnostech :-)

Foto archiv DES OP: Odpady – Zábělá (Karel Makoň)

 

Kroužkování mláďat puštíků

1.5.2010 Plzeňsko – kroužkování puštíků

O tomto víkendu jsme objeli a překontrolovali naše budky pro puštíky obecné. Z čtyř kontrolovaných budek byly dvě obsazené. V polesí Zábělá měl hnízdící pár puštíků celkem tři, zhruba týden stará mláďata a jedno nevylíhlé vejce. V polesí Pytel u Červeného Hrádku bylo v budce mláďat pět a téměř před vylétnutím. Kromě rozdílného věku mláďat byla i barevná variabilita pěti sourozenců v budce u Červeného Hrádku, tři mláďata zrzavá a dvě šedá. :-) Foto archiv DES OP: Puštíci – Zábělá (Hana Robejšková), Puštíci – Červený Hrádek ( Karel Makoň)

 

Nová dlažba

duben 2010 Plzeň – Doubravka (ZSŽ - zahrada)

Mezi jednotlivými odchyty, kroužkováním a výjezdy jsme s kolegy (Ivan Klán, Miloš Paisker st., Miloš Paisker ml., Hana Robejšková) položili další část dlažby na našem novém pozemku u voliéry pro vodní ptáky. Myslím, že se nám to povedlo a opět jsme posunuli rozšíření našeho léčebného zázemí o kousek dál. Foto archiv DES OP: Plzeň – Doubravka ZSŽ (Ivan Klán, Miloš Paisker st., Miloš Paisker ml., Karel Makoň)

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail