13.4.2015 Čáp bílý doletěl do Gambie

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:

Čáp bílý z Draženova u Domažlic doletěl až do Gambie v západní Africe

Ze dne:

13.4. 2014

Místo konání:

Draženov – Marrong /Gambie/

Vlastní zpráva:

Na fotografii:

Okroužkovali jsme ho v roce 2014 jako nevzletné mládě kroužkem CA 155 Národní Muzeum Praha v Draženově u Domažlic. Spolu s dalšími čtyřmi sourozenci se vylíhl na hnízdě umístěném na funkčním komínu kotelny v areálu Draženovského zemědělského družstva /DO/.

Na komíně ZD Draženov hnízdí čápi bílí od roku 2008, kdy si původně postavili hnízdo na funkčním průduchu. Ještě tentýž rok jsme proto spolu se zemědělci hnízdo přesunuli na námi vyrobenou umělou hnízdní podložku mimo komín, vystrčenou do boku. (viz foto z roku 2008).

Když kolega Miloš Paisker  vylezl 14.6. 2014 se synem  Mildou na hnízdo v Draženově, aby na námi osazené umělé hnízdní podložce okroužkoval 4 cca 3-4 týdny stará mláďata, nikdo z nás netušil, že právě jedno z nich doletí a bude zastiženo v nejzápadnější části afrického kontinentu. S trochou nadsázky lze říci, že čáp ze západních Čech zimoval, jak jinak, než v západní Africe.

Právě v těchto dnech jsme totiž obdrželi z Kroužkovací stanice Národního Muzea zpětné hlášení  (zprávu),  že čáp  bílý, kroužkovaný 14.6.2014 na hnízdě v Draženově byl, bohužel mrtvý, nalezen v africké Gambii u vesnice Marrong.  Byl nalezen 282 dní po okroužkování a urazil cestu dlouhou 4777 km. Více naleznete na přiloženém zpětném hlášení.

Více k zajímavému nálezu a okolnostem nálezu našeho čápa na africkém kontinentě dodává i vedoucí Kroužkovací stanice Národního muzea Jaroslav Cepák. Nález čápa bílého v Gambii je vůbec prvním hlášením našeho ptáka z této země a teprve druhým zaznamenaným nálezem našeho čápa bílého v západní Africe (první pochází z roku 1986 z Ghany). Právě část čápů ze západních Čech letí do zimovišť v západní Africe jihozápadním směrem přes Pyrenejský poloostrov. V posledních letech přibývá ptáků zimujících již ve Španělsku. Proto se západočeští čápi vracejí na hnízdiště i o 2-3 týdny dříve než čápi z ostatních částí naší republiky, kteří musí absolvovat mnohem delší cestu. Na zimoviště ve východní a jižní Africe totiž letí přes Balkán, Turecko a Blízký východ a jejich cesta je tak o několik tisíc km delší.

I přesto, že čáp z Draženova urazil obrovskou vzdálenost, není západočeským rekordmanem. Pokud jde o překonanou vzdálenost, západočeský rekord drží mladý čáp označený dr. Stanislavem Benedou na hnízdě v Plané u Tachova 16.6. 2002. Ten byl pozorován živý v lednu 2003 na zemědělské farmě v Jihoafrické republice, úctyhodných 9323 km vzdušnou čarou od rodného hnízda. Čápi ale neletí přímo a skutečná uražená vzdálenost je mnohem delší – cesta na zimoviště a zpět tak může v součtu měřit více než 20 000 km.

Na fotografii:

Kroužkování a rekonstrukce hnízda čápa bílého na komíně kotelny ZD Draženov v roce 2008. Na fotografii Miloš Paisker st. a Karel Makoň .

Kroužkování mláďat čápů bílých na komíně ZD Draženov v roce 2014. Na snímku dokonce i mládě s kroužkem CA 155. Kroužkuje Miloš Paisker st. se synem Mildou.

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960).

Jaroslav Cepák Kroužkovací stanice Národního muzea Praha

 


E-mail