27.10.2018 O žábě, štěstí, a Radyni

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

Název - téma:

O žábě, štěstí a Radyni.

Ze dne:

  1. 10. 2018

 

Místo konání:

Radyně - Plzeňsko

 

Vlastní zpráva:

 

Je úterý večer 23. 10. 2018 kolem 22. hodiny. Usedám k počítači a otevírám postupně toho dne přijaté e-maily. Zhruba mezi třiceti zprávami nacházím informaci s žádostí o pomoc:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na žábu ve studni na Radyni. Byli jsme na návštěvě na Radyni a v místní studni (asi, je to docela hluboká díra přímo u hradu s mříží nahoře) jsem zahlédla žábu. Je to dost hluboko, hladina je tak 10 metrů od kraje, tak jsem ani nepoznala druh, ale byla to dospělá žába. Žába zcela jistě nemá šanci se odtamtud dostat, ale možná jí to nevadí? Nevím, jestli v té díře voda zamrzá a možná tam najde i nějakou potravu, ale jistě se nedostane nikam ven. Lze jí nějak pomoci, nebo mám kontaktovat někoho jiného?

Moc děkuji. S pozdravem Michaela Zapletalová                                                       23.10.2018 15:54 hod

 

Já však také nevím, a tak informaci ihned přeposílám paní Jiřině Hepové, člence DES OP, která se žábám intenzivně věnuje již několik let.

 

Milý Kájo,

žába do studny zcela jistě spadla. Obvykle to jsou ve studnách ropuchy, i když voda nezamrzne, plavat nevydrží dlouho. I kdyby se zachytla na nějakém výstupku, nesežene dost potravy, a tak pokud se nedostane ven, zahyne vysílením. Nevím co poradit, jak ji z tak hluboké studny dostat skrz mříž ven. Možná nějak nabrat? :-(  Takových pastí je hodně, ani o nich nevíme a často v nich hyne i větší počet žab.

Zdravím já.

Zvažuji všechny získané informace a jako největší problém se ukazuje čas, kdy záchrannou akci zrealizovat. Druhý den totiž odjíždím na dva dny školit hasiče a městské strážníky na manipulaci se zvířaty ke kolegům do ZSŽ Pasíčka až za Pardubice. Navíc jsem přesvědčen, že obě studny na Radyni jsou bez vody, a tak žába bude muset vydržet až do soboty, kdy se vrátím. Informuji jak oznamovatelku, tak paní Hepovou a lezce - kolegu Radka Zemana. Akce „Žába“ anebo spíše cvičení týmu a lezců je domluveno na sobotní dopoledne.

Sobota dopoledne 26. 10. 2018.

Scházíme se na dohodnutém místě a stoupáme směrem ke zřícenině hradu Radyně, kde je zmiňovaná zamřížovaná studna. Je poměrně sychravé a chladné počasí, přičemž dalším nemilým zjištěním je skutečnost, že ve studni je voda! Tak to bude problém a je dost možné, že jsme přišli pozdě. No co, když už jsme tady, je třeba situaci prověřit a případně to bude jen cvičení a vylovení odpadků, které tam lidi naházeli.  Radek Zeman se obléká do horolezeckého postroje, ostatní přinášejí další potřebné věci k nadzvednutí mříže a sestupu do studny. Já informuji personál informačního centra Radyně o našem záměru.

Neuběhlo ani třicet minut od příjezdu a Radek se spouští po laně do studny. Naděje, že žába vydržela plavat čtyři dny, je opravdu mizivá. Jedině, že by si sedla na nějaký ten výčnělek či zalezla do štěrbiny, kterých tam ale opravdu zrovna moc není. Nikdo nic neříká, ale naděje umírá poslední. Tu mlčení protíná Radkova věta: „Je tu a živá, tamhle plave!“. Spouštíme dolů podběrák s plátěným pytlíkem. Radek žábu vyloví a posílá po samostatném laně nahoru. „ Ještě vylovím ty odpadky a jdu nahoru, to jsem rád, že tu byla,“ ulevil si Radek ve studni i my nahoře. Jak řekl, tak udělal a za chvilku jsme vrátili mříž studny do původní polohy, sbalili věci i žábu a vydali se do Kaznějova za paní Jiřinou Hepovou, která už nás čekala. „Tak ji ukažte, je to pěkná samice ropuchy obecné, nic jí asi není, ale nechám ji v karanténním terárku, aby se vzpamatovala. Koukne na ni veterinář a podle zdravotního stavu rozhodneme, kdy a kde ji bude možné vypustit. Pravda, je to jenom jedna jediná žába, ale musela jsem na ni pořád myslet, když jsem věděla, že tam je…“  To je jasná věc a navíc jsme si i my zase „osahali“ další lokalitu a místo pro případ třeba jiné a mimořádnější záchrany.  Takovéto studny jsou totiž bohužel nebezpečnou pastí nejen pro žáby. 

Fotografie:

Foto. Archiv DES OP

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960) 

 

 

 


E-mail