18.2.2019 Leden - únor

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň
 
Název: Leden – únor 2019
 
Dne: 18. 2. 2019
 
Místo: Plzeň a okolí
 
Vlastní zpráva:
Zima je zima a má v naší přírodě zcela určitě své místo. To platí i v případě volně žijících živočichů a většina z nich nemá s mrazem, sněhem ani výkyvy počasí žádné problémy. 
 
Pokud už něco v zimě uhyne, je to většinou ten nejslabší či nemocný jedinec, který v populaci nehraje žádnou zásadní roli.  Koneckonců od toho ta zima také je, probere chovný materiál a do nadcházející sezóny se dostane jen zdravé jádro, které je zárukou zdravých potomků a celé populace.
 
Co však ale příroda a zdravá populace v zimě nezvládá, jsou naše lidské nástrahy a pasti. Změny krajiny, doprava, skleněné plochy, dráty el. vedení, otevřené šachty, ploty.
 
To vše jsou potom nejčastější příčiny a následky, které kolikrát dost citelně zasahují i do zdravého jádra populace.
 
Důkazem toho je několik následujících fotografií a případů z měsíce ledna a února 2019.     
 
Přílohy – fotografie:
Foto: Fotoarchiv DES OP Plzeň
 
Zpracoval:
Za DES OP Karel Makoň (mobil. 777 145 960)
www.desop.cz
 
5. 2. 2019 Plzeň – Koterov
Srna sražená autem se ze silnice dostala až na zasněženou louku k řece Úslavě. Fraktura páteře, trauma hlavy, porucha rovnováhy a ochrnuté zadní běhy. Četná vnitřní zranění a krvácení jsme zjistili až při pitvě. Za 25 let naší činnosti to byl, alespoň pro mě, jeden z těch nejdrastičtějších případů. Srna se nedokázala postavit, házela sebou do boku, točila se přes hřbet, chrčela a těžce dýchala. Ve sněhu vyválené obrovské kruhy nasvědčovaly tomu, že tam není jen chvíli. Musel jsem zvíře utratit přímo na místě. Nedělám to často, ale v tomto případě jsme já ani srna neměli šanci.

21. 1. 2019 Plzeň – Rokycany
Bez šance bylo i divoké prase sražené autem na přivaděči k dálnici kousek od nákupního centra na Rokycanské třídě. V silničním příkopu hned za plotem (přesněji mezi ploty) jsme ho našli, když jsme v tomto silničním úseku hledali zaběhnutou srnu. Ta se pravděpodobně, stejně jako prase, na vozovku mezi ploty dostala přes sjezd na Kyšice – Letkov nebo Červený Hrádek – Božkov. Dávejte při jízdě v tomto úseku opravdu pozor, jelikož ochranný plot při silnici není dlouho a zvěř ho ještě nemá zažitý. Srna pravděpodobně cestu ven našla, divoké prase nikoliv.

16. 1. 2019 Horšovský Týn
Pravděpodobně lovila hraboše na posekaném a přehledném svahu silničního náspu hned vedle rychlostní komunikace na Folmavu, když ji nečekaně zachytila tlaková vlna projíždějícího kamionu. Káně se dostala do protisměru, kde ji nabral další náklaďák. Omráčená pak seděla ve svahu, kde si jí všimla řidička osobního automobilu. Otřes mozku, špatné pravé oko, porucha orientace. Naštěstí vše pouze dočasná záležitost, a tak káni kolega Jiří Segeč minulý týden okroužkoval a vrátil zpět do volné přírody.

Plzeň – Bolevec, Velký Bolevecký rybník
Čistá voda a obrovské množství zelených vodních rostlin na Velkém Boleveckém rybníku je pro desítky labutí velkých ale i jiných druhů vodních ptáků doslova ráj. Zejména pak v zimě, když většina rybníků zamrzne, slétnou se sem z celého Plzeňského kraje i sousedního Německa a v obrovském hejnu čeří vodní hladinu uprostřed rybníka. I tady máme za sebou už několik zásahů a akcí.


E-mail