18.8.2019 Muflon v drátěné oplocence

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň

18. 8. 2019
 
Muflon v drátěné oplocence
Plzeň - Zábělá
 

V pátek 16. 8. 2019 odpoledne řešila odchytová skupina Městské policie Plzeň poměrně složitý případ v polesí Zábělá na území města Plzně. V drátěné oplocence kousek od Černé mytě jim byl na dispečink 156 houbaři nahlášen v pletivu zamotaný dospělý muflon.
 
Obrovský samec, minimálně 7 až 8 let starý beran, byl v pletivu oplocenky zamotán tak, že jeho vyproštění trvalo strážníkům několik desítek minut, a to beran ještě poměrně dobře spolupracoval.
 
Zvíře bylo v pletivu několikrát zachyceno jak za rohy a hlavu, tak za přední běhy, křížem přes hřbet a nohy zadní. Jak dlouho tam muflon bojoval o život, nikdo neví, ale podle okolí místa nálezu, pomuchlané oplocence a celkového zdravotního stavu zvířete se mohlo jednat i o několik dní. Každopádně přivolaní strážníci odchytové skupiny Městské policie Plzeň opět odvedli profesionální a velmi dobrou práci. Než jsem na lokalitu dorazil, muflona ze spleti drátů vymotali a částečně i ošetřili. Bohužel, zvíře bylo již v hodně kritickém zdravotním stavu, značně vyčerpané a vystresované natolik, že se nedokázalo samo postavit. Ve hře bylo jeho utracení, a tak jsme na místě přivolali i místně příslušného revírníka a mysliveckého hospodáře (Milana Sekáče) z oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně. Ten bohužel konstatoval skutečnost, že zvíře je v těžkém šoku, nervovém stresu, překyselené a na okraji svých sil bez možnosti záchrany. Přesto jsme se rozhodli, že dáme muflonovi ještě šanci a necháme ho nějaký čas ležet ve stínu kousek od paseky.  Tajně jsme doufali, že se uklidní, zvedne a vrátí se ke svému stádu. To se však nestalo, a tak když šel revírník zvíře zhruba po hodině zkontrolovat, ležel muflon na stále stejném místě a nejevil známky života. Škoda ho, ale to se dalo čekat.
 
Na přiložených fotografiích je vidět, jak moc zvíře zamotané do drátěné oplocenky bojovalo o svůj život a jak ho ve finále již značně vyčerpané a rezignované z oplocenky vymotává strážník Městské policie Plzeň (Ondřej Hosman).

Drátěné oplocenky jsou předmětem diskusí již od samého okamžiku, kdy se začaly v lesích používat. Případy, kdy se do pletiva zamotala či se v něm uškrtila zvěř, jsou dnes přesně popsány a spočítány úplně stejně, jako škody způsobené zvěří na přirozené obnově lesa a nové výsadbě. Navíc pro drátěné oplocenky jasně hraje i nízká pořizovací cena, delší životnost a snadnější manipulace, montáž i výroba. O dráty se však nezabíjí pouze zvěř srstnatá, ale i ptáci. Ročně řešíme desítky případů poranění zejména dravců či sov, které při pronásledování kořisti do pletiva narazí. Jestřáb, krahujec, výr, puštík ….

Návrat k původním dřevěným oplocenkám je poměrně složitý a drahý. I přesto právě Městské lesy SVS MP na určitých lokalitách začaly místo drátěných oplocenek preferovat zase oplocenky dřevěné. Zatím se jim to daří, ale problém je hlavně s výrobcem a firmou, která by je místo drátů nabízela.

Muflon, daněk, sika atd.
Dalším a v poslední době hodně medializovaným tématem jsou škody způsobené zvěří či nepůvodními druhy zvěře, kam jednoznačně patří i náš muflon. Téma, kterému se věnujeme v rámci naší činnosti již několik let, ale osobně ho nevnímám zas až tak extremisticky, jak je kolikrát veřejnosti podsouváno. Věřím v přirozenou selekci, regulaci a přírodní zákony. Proto vítám návrat přirozených predátorů, aktivně se spolupodílíme na výzkumu a monitoringu zdravotního stavu zvěře, nákazám, parazitům atd. Pletivovou oplocenku však do přirozené selekce nepočítám, a tak tady byla lidská pomoc na místě. Našim cílem není slepě zachraňovat vše, co najdeme či potkáme, naším cílem je minimalizovat a pomáhat tam, kde prvotní problém je způsobený lidskou rukou či v důsledku civilizace. Proto jsme také muflona hned na místě neutratili, ale dali mu ještě jednu šanci.


E-mail