18.8.2019 Kdo, kam a kde? - Naši čápi na cestě!

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň

18. 8. 2019
 
Kdo, kam a kde?

 
Zatímco na Moravě se čápi zatím na cestu do zimovišť teprve posilují (hraboši), dva naši západočeští jsou již druhý týden v pohybu a každý den urazí několik desítek kilometrů na jih. Letos jsme společně se společností Anitra vybavili satelitními vysílačkami celkem tři čápy bílé.
 
Jedním a prvním čápem je čáp Míra, který je původem z hnízda v Mirošově na Rokycansku. O jeho příběhu a skutečnosti proč dostal vysílačku (batůžek) jsme Vás již několikrát informovali a zároveň asi i víte, že podle přiložených map je Míra jeden z prvních čápů bílých, který se vydal (6. 8. 2019) na dalekou cestu do teplých krajin. K dnešnímu dni (18. 8. 2019) je už 1.610 km od místa vypuštění (Hlinné na Tachovsku), a to za Marmarským mořem v Turecku (Bursa). 

Za Mírou pak se zpožděním sedmi dní (13. 8. 2019) vyrazil i náš Eda. Ten se původně vylíhl v líhni u Vlastimila Voráčka z Roupova, a to jako jedno ze tří mláďat z  Nalžovských Hor (KT). Zde totiž došlo k poranění hnízdícího samce na drátech el. vedení, a tak byla dne 18. 3. 2019  sundána a do líhně převezena celkem tři nasezená čapí vajíčka. Po vylíhnutí byla mláďata na adopci převezena do naší ZSŽ Plzeň a následně byl Eda se svým sourozencem Arnoštem přistrčen (19. 6. 2019) do náhradního hnízda ke dvěma dalším čápatům na hnízdo v Chodové Plané u pana Václava Marka. Tady se Eda pod vedením vzorných adoptivních rodičů připravoval na dalekou cestu, na kterou dle dat z vysílačky vyrazil 6. 8. 2019. Dnes je Eda v závěsu za Mírou, a to 1.750 km od hnízda v Chodové Plané rovněž v Turecku ale u Istanbulu.

Třetí čáp vybavený satelitní vysílačkou je druhé mládě vylíhlé z vajíčka z Nalžovských Hor, na hnízdo v Chodové Plané rovněž přistrčené 19. 6. 2019. Čápě dostalo jméno Arnošt a Arnošt je prostě Arnošt. Ten, krom občerstvování se v pivovaře v Chodové Plané, poťapávání na střechách zaparkovaných osobních aut před supermarketem u sádek v Plané a opakovanému řízení dopravy na výpadovce na Plzeň, po které téměř pravidelně chodil, se zatím dál nedostal. Dlouho se podle vysílačky zdržoval na hnízdě v „Chodovce“, až jednoho dne se nám konečně přesunul pod Tachov do Studénky. Měli jsme z toho velkou radost, než jsme se dozvěděli, že ho tam vlastně kolega Karel Bobál odvezl autem, jelikož při své potulce kolem hnízda Arnošt narazil do drátů el. vedení a byl nalezen u vrat  sousední budovy s pochroumaným křídlem. Takže Arnošta ze sledování musíme bohužel vyřadit, vysílačka mu bude sundána a Arnošt zůstane u Karla Bobála v ZSŽ Tachov.

Podrobnosti o tahové cestě Míry a Edy opět najdete na mapách od Bohumila Máška, který oba čápy intenzivně sleduje. Krom cesty je zajímavé i to, že ptáci běžně překonávají jednotlivé vzdálenosti i v pro nás obrovských výškách jako například 1.600 m nad zemí. Držte čápům palce, jelikož cesta na zimoviště je nebezpečná, vyčerpávající a daleká!


E-mail