20.04.08 - Labuť velká (Praha)

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Záchranný transfer hnízda labutí velkých v Praze

ze dne:

20.4. 08 (neděle dopoledne)

místo konání:

Praha – Kyje, Kyjský rybník.

 

vlastní zpráva:

Prestižní akci realizovali členové DES OP v neděli dopoledne na Kyjském rybníku v Praze. Do našeho hlavního města jsme se vydali po vzájemné dohodě s místní záchrannou stanicí a kompetentními orgány ochrany přírody. Cílem našeho zásahu bylo využít bohaté zkušenosti z Plzně, konkrétně řeky Radbuzy, kde jsme zhruba ještě před čtyřmi roky několikrát po sobě labutí hnízda již stěhovali.

 

Mnozí Plzeňané si možná ještě dnes pamatují na plovoucí ponton s labutím hnízdem, který se na čtyřech stojinách pohyboval vždy podle aktuálního stavu vodní hladiny. Plovoucí hnízdní podložka byla několikrát použita na řece Radbuze u bývalého domu Kultury a následně i na jiných lokalitách v Plzeňském kraji. „Dodnes si vybavuji, jak jsme na Denisovo nábřeží pod přísným dohledem veřejnosti a medií holýma rukama zdvihali z vody celé hnízdo se samicí i vejci.“ Téměř to samé jsme tento víkend jeli předvést i do Prahy.

 

V městské části Kyje probíhá čištění (odčerpávání sedimentu) velkého Kyjského rybníka. Bahno ze dna rybníka je odsáváno speciálními čerpadly a je spolu s vodou přečerpáváno do menšího sousedního rybníčka k deponii. A právě na tomto černém rybníce s rychle se zdvihající vodní hladinou hnízdí labutí pár, který sedí na osmi vejcích. O záchrannou akci nás přes Českou společnost ornitologickou požádal realizátor projektu odbahnění a zástupci dodavatelské firmy.

 

Původní záměr byl labutím vejce odebrat a vylíhnout je v umělé líhni, ale bral jsem to jako určitou výzvu a chtěl dát labutím k přirozenému vyhnízdění ještě jednu šanci. Líheň je vždy až ta poslední varianta. Pokud zde labutě vejce vysedí, zcela určitě svá mláďata z této, pro ně dnes nevyhovující lokality odvedou na sousední rybník.

 

Na lokalitu jsme dorazili kolem půl jedenácté dopoledne. Situace byla opravdu kritická a obě labutě pohotově navyšovaly hnízdo rákosovými stvoly. Hnízdní materiál jim však už docházel, a tak jsme bleskově vyrobili z přivezených pneu-duší a dřevěných latí plovoucí vor, na který jsme hnízdo přenesli. Celá akce trvala necelé tři hodiny, dvě hodiny příprava podložky, 10 minut přesun hnízda a pak čekání na návrat otce i matky. Vše komplikovalo husté černé bahno a nedostatek otevřené vodní hladiny, ptáci byli značně nervózní, neustále se čistili a do poslední chvíle vůbec nebylo jasné, zda vyvýšené hnízdo přijmou a vejce nakonec neskončí přeci jen v umělé líhni. Naštěstí vše dobře dopadlo a když jsme pak z Prahy odjížděli, seděla už samice zpět na vejcích a my mohli s čistým svědomím i velkou úlevou konstatovat, že jsme akci zvládli. Teď už záleží pouze na labutím páru, jejich důvtipu, instinktech a vytrvalosti. Já pevně věřím, že za dva až tři týdny budou malé labutě spolu s rodiči už plavat na vodě velkého Kyjského rybníka, který nejen pro ně právě v těchto dnech odbahňují odborné firmy.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

na fotografii:

Jiří Linhart (černá kombinéza), Bohuslav Ježdík (červené montérky) Karel Makoň a pár pražských labutí.

 


text a podrobnosti: Karel Makoň - 777 145 960

 

zpráva ke stažení ZDE


E-mail