06.05.08 - Kalous ušatý

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Unikátní hnízdění kalouse ušatého

ze dne:

06.05.08

místo konání:

Plzeň – Slovany,

vnitroblok Francouzské ulice


vlastní zpráva:

Kalous ušatý, jedna z našich středně velkých a u nás se běžně vyskytujících sov, hnízdí převážně v lesích, ale někdy i ve větších remízech, parcích a doprovodné zeleni. V Plzni hnízdí kalousi například v Borském parku, Špitálském lese, u Velkého boleveckého rybníka, na Homolce, pod Vinicemi v areálu ZOO, na Chlumu či Ústředním hřbitově. Hnízda si kalousi nestaví a k hnízdění využívají stará hnízda jiných ptáků, například strak, holubů, sojek atd. Přítomnost kalousů prozrazuje jejich hlasité noční pískání a na jejich výskyt v okrajových částech města jsme si už poměrně zvykli.


Na druhou stranu to, že bude kalous hnízdit téměř uprostřed města, na smrku ve vnitrobloku mezi obytnými domy, zaparkovanými auty a u dětského hřiště, mě po 15 letech v přírodě značně překvapilo. Dnes jsem byl totiž na základě několika telefonátů prověřit naprosto nepředpokládaný výskyt kalouse ušatého ve vnitrobloku Francouzské ulice, pár metrů od bývalé porodnice na Slovanech. Již týden zde lidé z oken pozorovali nehybně sedící sovu v koruně břízy nad dětským hřištěm a její přítomnost mezi domy si neuměli vysvětlit. Na lokalitu jsem jel tak trochu z donucení a s představou, že se bude jednat spíše o poštolku. O to více jsem pak byl překvapen, když v koruně břízy před domem Francouzská 31, 33, a 35 seděla samice kalouse ušatého a koukala na staré hnízdo straky, na kterém je vidět jedno zhruba 14 dní staré mládě. Naprosto unikátní hnízdění, na naprosto netypické lokalitě. Je vidět, že volně žijící zvířata se velmi dobře přizpůsobují (musí) změnám životního prostředí a že Plzeň je opravdu živým městem. Co zde však ptáci loví a kde se uprostřed domů vzali, je tak trochu záhada, ale příroda není hloupá a jak je vidět, tak kalousům udivení sousedé vůbec nevadí.


Samice i hnízdo s mládětem lze velice dobře nafilmovat, a proto, kdo má z televizních médií zájem, může zavolat a sejdeme se na lokalitě. Myslím, že by z toho šla udělat docela slušná obrazová reportáž a že by to případně i pomohlo kalousům k úspěšnému vyhnízdění. Pro fotografy to asi nebude nic zajímavého, jelikož je to poměrně vysoko a mláďata sundavat nebudeme. Jinak lidé tam tím docela žijí a čím budou mít více informací, tím lépe. Každopádně je to hodně zajímavé hnízdění a výskyt kalouse ušatého na naprosto neobvyklé lokalitě.


E-mail