21.07.08 - Podivná housenka

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Podivná housenka v Tlučné

ze dne:

21.7.2008

místo konání:

Tlučná (PS)


vlastní zpráva:

Zajímavou 11 cm dlouhou a 1,5 cm tlustou žluto-modrou housenku našel pan Václav Hataj na svém dvorku před rodinným domem uprostřed Tlučné. „Snacha zde má květinovou výzdobu, ráno jsem pod jedním z květníků našel tak velký exemplář, že mě to zaujalo a začalo mě zajímat, o jaký druh se jedná. Raději jsem Vám zavolal,“ hlásí do telefonu svůj nález pan Hataj.


Hmyz sice nepatří do naší působnosti, ale housenku jsme odpoledne převzali a převezli do Plzně. Požádal jsem kolegu Jiřího Linharta o určení a ten mi potvrdil, že se nejedná o žádnou exotickou záležitost, ale o housenku některého běžného nočního motýla, pravděpodobně zástupce lišajů. Housenky nočních motýlů jsou vyhlášené zejména svou velikostí a vzhledem k tomu, že žijí poměrně skrytým způsobem života, se s nimi v přírodě příliš často nesetkáme. To, co je pro lidi neznámé, se jim odjakživa zdá tajuplné a vyvolává v nich pocit určité exotičnosti.


Po nafocení a určení jsme housenku vrátili do přírody a vypustli na náhradní vhodnější lokalitu.


Podobné dotazy bývají i v případě „můry“, která se živí nektarem květů a vypadá skoro jako kolibřík. Přesnější druhový název těchto živočichů by zcela určitě upřesnil nějaký zkušený entomolog, což já rozhodně nejsem . Bohužel se už nemohu zeptat ani našeho „dvorního“ entomologa Zdeněka Doležala, a tak se musíte spokojit s fotografií a názvoslovím typu housenka, noční motýl, můra atd.


na přiložených fotografiích:

Karel Makoň



zpracoval:

Karel Makoň DES OP (777 145 960)



zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail