29.07.08 - Netopýři

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Netopýři – nevítaná návštěva

ze dne:

29.07.08 (24.08.07)

místo konání:

Plzeň


vlastní zpráva:

Netopýr je volně žijící živočich, kterého kvůli svému zvláštnímu vzhledu a nočnímu způsobu života opředla lidská představivost řadou pověr a předsudků. Ty bohužel přetrvaly až do dnešní doby, a tak stále panují zcela zbytečné obavy např. ze zamotání se netopýra do vlasů nebo že do nás ve tmě narazí, o vysávání krve ani nemluvě. Někteří lidé dokonce trpí fobií z netopýrů či mají strach z nákazy ptačí chřipkou, přestože netopýr není pták, nýbrž savec. Všechny tyto chybné představy pramení z pouhé neznalosti tohoto živočišného druhu.


Netopýři jsou zcela neškodní tvorové, kteří nejsou člověku nijak nebezpeční. Je to naopak velice užitečný živočich a navíc je zákonem chráněný.


Zcela běžným druhem netopýra, který za teplých letních večerů zavítá i do města, je netopýr hvízdavý. Patří k menším druhům netopýrů, má černou barvu a je úzce vázaný na vzrostlou zeleň, kde vyhledává dutiny ve stromech. Lze ho tedy pozorovat zejména v městských čtvrtích se vzrostlou zelení jako je Lochotín, Bory, Skvrňany apod. Vzácností není ani spatřit netopýra hvízdavého v centru Plzně, v Kopeckého či Smetanových sadech nebo v ulicích na Borech – Čechova, Dobrovského, Hruškova atd. V Plzni se vyskytuje také větší druh netopýra - netopýr rezavý.


V noci loví netopýři obtížný hmyz, komáry a můry v blízkosti veřejného osvětlení, které hmyz přitahuje. Netopýr se velmi dobře orientuje ve tmě, proto se i v uzavřeném prostoru těžko chytá. Přes den si celé početné skupiny netopýrů, které mohou mít až několik stovek jedinců, hledají místo k odpočinku. Tím se velmi snadno může stát i váš byt. Je však třeba si uvědomit, že zde není vina na straně netopýrů, ale na straně lidí. Pokud odjedete na dovolenou a necháte otevřenou ventilačku, může vás pak čekat nemilé překvapení v podobě zdevastovaného bytu znečištěného netopýřími výkaly („myší bobky“). To samé se týká i nočního větrání. Necháte-li v noci okna otevřená dokořán bez zatažené záclony či sítě proti hmyzu, může vás také navštívit netopýr. Proletí okolo lustru, pochytá komáry a zase vyletí ven. Není ovšem vyloučeno, že se jedná o průzkumníka, po jehož návštěvě může následovat obsazení bytu celou kolonií netopýrů. Je tedy třeba zatahovat přes otevřená okna záclony, v oblastech s vyšším výskytem netopýrů pak instalovat do oken sítě. Netopýři často také vletí otevřeným oknem do chodeb činžovních domů. Loví zde hmyz přilákaný světlem, které rozsvěcují lidé když jdou po chodbě. V tomto případě se nejedná o vážnější problém, pokud se netopýrům zrovna nezalíbí ve vašich poštovních schránkách. Netopýři pochytají hmyz a otevřeným oknem vyletí z chodby ven.


Plzeň je jedním z mála měst, kde se tento fenomén každým rokem opakuje. Proto upozorňujeme všechny obyvatele Plzně, jedou-li na dovolenou, aby nenechávali otevřená okna ani ventilačky, pokud v nich nemají síta proti hmyzu. Netopýři klidný a teplý byt rychle obsadí a potom vznikají zbytečné konflikty. Každý rok na tento problém upozorňujeme a je smutné, že kvůli netopýrům jezdíme většinou do stále stejných bytů. Není v našich silách zachraňovat přes den ptáky, hady, savce či exoty a celou noc pak o jednom zaměstnanci vyhánět z bytů netopýry. Lidé by si měli uvědomit, že to není naší povinností a ani povinností hasičů. Je to pouze otázka prevence, která není nikterak složitá.


Pokud však již k takovéto situaci dojde, je třeba manipulovat s netopýry velmi šetrně. Můžeme se je snažit vyhnat z bytu např. prostěradlem či ručníkem. Je zcela vyloučeno používat k tomuto účelu předměty jako jsou tenisové rakety, lopaty apod., kterými bychom mohli netopýrům ublížit.



Za DESOP a záchrannou stanici živočichů Plzeň:

Jan Saghianová, Karel Makoň

Podrobnější informace k tématu poskytnu na mobilu 777 145 960

(K. Makoň)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail