12.03.09 - Konec lomu II.?

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

A jede se dál - Koterovský lom!!!

ze dne:

12.03.2009

místo konání:

Plzeň - Koterov


vlastní zpráva:

V neděli (8.3.09) večer jsem Vás informoval o devastaci Koterovského lomu.

 

V pondělí (9.3.09) kromě štábů a novinářů dorazila do Koterovského lomu i ČIŽP a další orgány ochrany přírody MMP. Ten samý den se v lomu vesele pokračovalo v „demolici“ budov a majitel pozemku tvrdí, že jsou to pouze poslední kosmetické úpravy prováděné na základě povolení demolice dvou zchátralých a životu nebezpečných objektů a povolení kácení dřevin (550 kusů dřevin + x metrů křovisek).

ČIŽP hledá viníka i když já jsem si myslel, že viníkem je vždy ten, kdo poškozuje a páchá spolu s majitelem pozemku, který si práce objednal. Inspekce hledá a pátrá, další orgány ochrany přírody se dohodly, že to ČIŽP rády přenechají.


Dnes je čtvrtek (12.3.09), čtvrtý den po nahlášení celé události, šestý den po zahájení devastace. Co se změnilo (viz přiložené fotografie):

  • ČIŽP zjišťuje, že majitel lomu má povolení k demolici budov, kácení dřevin a mýcení křovisek od Městského úřadu Plzeň 2 – Slovany. A spolu s těmito povoleními máme najednou problém. Majitel totiž myslel, že mu to stačí, a tak „v dobré víře“ lom prostě a zkrátka pouze uklidil! Trochu se nám tím pádem celé šetření komplikuje a zamotává, hlavně abychom mu neublížili. To, že ale nemá tu nejdůležitější výjimku ze zákona k zásahu do vývoje zvláště chráněných živočichů a že demoliční práce několikanásobně přesahují povolený rozsah, jako by nikdo neřešil.

  • v lomu přibyla další těžká technika, drtič kamene a stavební sutě, hromady štěrku a další buldozery. Těží se kámen, drtí se na štěrk a já prostě jen nevěřím svým očím. Rovněž byla vybudována nová příjezdová komunikace do lomu a neustále se převáží zemina.


Jak je vidět, opět zvítězila ochrana přírody a zákonem stanovená pravidla!!!

Teď už tam majitel pouze zarovná a zpevní terén nadrceným štěrkem a z horních etáží udělá třeba atraktivní závodní dráhu pro terénní motorky a čtyřkolky. No co, je to jeho pozemek a nějaké biologické průzkumy jsou asi jen zbytečně vynaložené finanční prostředky.

 

Poznámka závěrem - jsem hrozně rád, že žiji ve státě a městě, kde na ochranu přírody a dodržování zákona dohlíží celkem pět institucí. Na druhou stranu, jak se ukazuje na tomto případě, je to asi stále málo! Osobně jsem zvědav, s jakým výsledkem celá kauza dopadne. Doufám, že do doby, než příslušné úřady najdou onoho viníka, nezaveze šikovný podnikatel lom až po jeho okraj stavebními odpady.

 

odkaz na článek o Koterovském lomu v časopise Vítaný host

 

PŘED

PO

 



zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail