18.04.09 - Mastná kachna

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Na mastnou kachnu je nejlepší pivo nebo technický benzín.

ze dne:

18.04.09

místo konání:

Plzeň


vlastní zpráva:

Ve středu 16.4.09 jsem z lapače olejů u řeky Radbuzy vedle lávky pro pěší z Doudlevec na Slovany vytáhl totálně promáčenou a zamaštěnou samici kachny divoké. Ta vlétla do jímky v domnění, že se jedná o nádrž s vodou, kde pravděpodobně hledala potravu. V lapači zachycený olej jí však zmastil peří natolik, že nemohla odletět a zůstala uvězněna mezi kolmými břehy nádrže.

K případu nás zavolala obsluha nádrže. Chlapi se snažili kachnu odchytit nejdříve sami. To se jim však nedařilo, tak zavolali a počkali až do mého příjezdu.


Kachna byla tak zamaštěná a vyčerpaná, že okamžité odmaštění pod tekoucí vodou za pomoci mýdla bylo nereálné. Kontaktoval jsem proto naše veterináře a přivezl si speciální šampon na ropnými produkty znečištěné psy. Výsledek byl však slabý a i přes dodržení technologického postupu a dvojnásobném dávkování šamponu zůstala kachna stále olejově blýskavá a úplně mastná.

 Vypustit kachnu bez odmaštění bylo nemožné, jelikož olejem slepené peří neplní svou funkci a velice snadno propouští vodu.Kachna by si rovněž sama nepomohla a zbavit se ropného produktu z opeření by rozhodně nezvládla. Nechali jsme ji tedy zklidnit ve voliéře a v sobotu zrealizovali druhý pokus.

První fází odmašťování bylo použití technického benzínu. Ten však není úplně ideálním prostředkem a při nešetrném zacházení může výrazně poškodit kůži zvířete. Proto jsme opatrně nalili pouze malé množství benzínu na tkaninu a očistili letky a část opeření.

Následovala koupel ve vlažné vodě a odmašťovači na nádobí. „Nic lépe neodmastí mastný pekáč po pečené kachně než JAR a ještě Vaše ruce zůstanou hebké“. Reklamní trik nás překvapil a Jar opravdu zabral.


Následovalo sušení a fénování. Divoké kachny nejsou na podobné procedury rozhodně zvyklé a tak zejména fénování nebylo pro všechny zúčastněné strany jednoduchou záležitostí .


Každopádně akce se zdařila, všichni přežili a druhý den byla kachna k radosti všech momentálně bezprizorních kačerů na řece Berounce u sv. Jiří okroužkována a vypuštěna.

Když jsem viděl, jak se o ni kačeři okamžitě zajímali, musel jsem s úsměvem konstatovat, že dobře vyfoukané opeření na divoké kachně prostě udělalo své.

Vám na mastnou kachnu doporučuji sklenici dobrého piva a do případných experimentů v podobě odmašťování domácích mazlíčků se bez řádné konzultace s veterináři raději nepouštějte. Použití technického benzínu je pro zvíře opravdu nebezpečné a o saponátech to platí rovněž.

 


na fotografii:

Kolegyně Hana Robejšková a Olga Štěpánková při odmašťování samice kachny divoké.

 


zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail