25.06.09 - Záhada

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Záhada ptačí budky

ze dne:

25.06.2009

místo konání:

Sedlecko u Bušovic


vlastní zpráva:

Poměrně vzácný ptačí druh byl prokázán nedaleko Plzně na Rokycansku u obce Sedlecko. Kolega z mého předchozího zaměstnání, pan Josef Trnka, mi telefonoval, že v lesíku vedle jeho zahrady dřevaři těží kůrovcem napadené smrky, a tak šel převěsit své tři budky na jiné stromy. „Když jsem však k jedné z nich přišel, začalo se z budky ozývat hlasité syčení. Docela jsem se lekl, a tak ti raději volám, zda je možné, aby v budce byli hadi,“ líčí mi do telefonu. Nutno ještě podotknout, že dřevaři před těžbou budky sundali a dali na hromadu pod strom mimo těžbu tak, aby je nepoškodili. Tím pádem minimálně týden ležely budky na zemi pod stromem cca 10 metrů od místa, kde byly původně pověšeny. Týden krmil záhadný „syčící“ pták svá mláďata v budce na zemi. To však kolega ani dřevaři netušili, a tak když Josef Trnka budku zvedl, aby ji pověsil na jiný strom, tajuplné zvuky ho vcelku logicky vyděsily.

 

Had to určitě nebude,“ uklidňuji kolegu po telefonu. „Had by do budky ve stinném lese nelezl, ale může to být sýkora modřinka. Ta když sedí v budce na vejcích, syčí jako had a kolikrát mě to už také vyděsilo, až jsem málem spadl ze žebříku,“ snažím se vysvětlit celou záhadu. „Klidně to otevři a uvidíš, že mám pravdu.“


Za 5 minut další telefonát. „Karle, sýkora to není, tu poznám. Je to něco většího a je jich tam minimálně pět. Dokonce to tam nemá ani postavené hnízdo, jsou tam namačkaní jeden přes druhého, kropenatí, opeření, podlouhlí, no prostě nevím, co to je. Já ti to vyfotím na mobil a pošlu.“. A opravdu to nebyla ani sýkora, ani brhlík, či špaček. Jednalo se o krutihlava obecného, zvláště chráněný druh, příbuzný datlům, strakapoudům a žlunám. Tento pták je u nás poměrně vzácný a sem tam jsou hlášeny pouze jeho přelety. Krutihlav se živí převážně vajíčky a larvami mravenců, rád hnízdí ve vodorovných dutinách stromů a může mít až 12 mláďat. To vše jsem si však musel zjistit od zkušenějších kolegů, jelikož já se osobně s krutihlavem obecným za zhruba 20 let činnosti ještě nesetkal!


Skočil jsem proto do auta a jel se na Sedlecko podívat. Spolu s kolegou jsem v budce napočítal a okroužkoval 8 plně vzrostlých mláďat. Budku jsme raději klepli na strom a pak sledovali, zda rodiče svá mláďata našli a krmí je. Ten večer už bylo pozdě, a tak brzy ráno kolega Trnka krmení rodičů ještě opakovaně prověřil. Byl jsem rád, když mi kolem 6 hodiny dorazila na mobil SMS, že oba rodiče vzorně krmí a střídají se u budky. Co dodat závěrem? Akce se i přes počáteční neúspěch zdařila a o tom, že krutihlav je hoden svého názvu jsme se všichni společně při kroužkování přesvědčili. Jak ten pták kroutí hlavou je až zarážející. Chvílemi jsem měl pocit, že si ji vyvrátí a nebo že si ji musí zákonitě ukroutit. Posuďte sami, na fotografiích je vidět, že krutihlava opravdu nelze s jiným ptačím druhem snadno zaměnit.

 


zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail