20.07.09 - Vyhozený Bob

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Vyhozený Bob.

ze dne:

20.07.2009

místo konání:

Plzeň – Zábělá


vlastní zpráva:

V pondělí odpoledne se zastavil na ZSŽ v Plzni Doubravce pan Tibor Kočiš z Plzně, aby předal kolegyni Janě Saghianové igelitovou tašku s právě nalezeným králíkem domácím. „Jeli jsme tady s manželkou od Chrástu přes Zábělou a přímo na ypsilonové křižovatce Plzeň – Dýšina – Chrást jsem si z okénka našeho automobilu všiml v příkopu poskakující igelitové tašky. Původně jsem si myslel, že se jedná o vyhozená (opuštěná) štěňata, ale když jsem tašku otevřel, koukal na mě obrovský, pravděpodobně zakrslý králík,“ oznamoval svůj nález pan Kočiš. „Bylo nám hloupé ho tam nechat, a tak se jedu zeptat, co s ním máme udělat dál.“


Naše stanice se stará hlavně o volně žijící druhy živočichů a zvířata domácí či exotická přijímáme pouze v mimořádných případech a v rámci nadstandardního servisu pro město Plzeň. Správně by měl být domácí králík, stejně jako exotický had, pes, kočka, kůň či papoušek předán na místně příslušný úřad zabezpečující „ztráty a nálezy“. Každé katastrální území má svůj úřad a ten je povinen od Vás takovéto zvíře (které mělo či má svého majitele) převzít. Půl roku se pak o něj obec či město na vlastní náklady stará stejně tak, jako je tomu v případě přinesení nalezeného deštníku, klíčů či batohu. Zvíře je prostě věc a vztahují se na něj úplně stejné paragrafy jako na neživé věci. V tomto případě jsme králíka přijali a pokusíme se mu najít náhradního majitele.


Během několika posledních dní je to již sedmý případ, opakovaně se nám na ZSŽ scházejí agresivní korely, želvy nádherné, fretky a další zvířata. „Chování lidí je čím dál tím horší a když tak koukám na ty přerostlé drápy, zanedbanou srst, tak je mi jasné, že ho tam lidé sprostě vyhodili. Pokud už zvíře nechtějí, tak proč ho nedají nějakému jinému chovateli?“ rozčiluje se právem Jana Saghianová, která ošetřovala pacienty na stanici.


Stejně jsem po příjezdu na stanici zuřil i já. Bezohlednost, nezodpovědnost a liknavost některých lidí mě přivádí k šílenství. Před měsícem nám ze Zábělé přivezli jiní lidé vyhozenou korelu i s klecí! Visela v lese na stromě! Co bych ale po některých spoluobčanech vlastně chtěl, když jsou schopní do popelnice odložit i vlastní živé dítě! Proto vzkazuji všem podobným „chovatelům“, kteří mají většinou problém sami se sebou: Přátelé, pořizujete-li sobě či svým ratolestem nějaké to živé zvířátko, počítejte s tím, že je to starost na několik let. Taková želva nádherná či velké druhy papoušků se mohou dožít 30 až 50 let a chov každého zvířete vyžaduje určitou péči, čas i finanční prostředky.

Mimo jiné naše stanice ani město tu nejsou od toho, abychom za Vás následně řešili podobné problémy a hlavně Vaše zvíře a počáteční radosti se rovnají Vaše zvíře a Vaše starosti.

Pro králíka hledáme náhradního, zodpovědnějšího chovatele, který by se ho ujal. Všem slušným lidem děkuji a podrobnější informace na tel. 777 145 960.

 


na fotografii:

Jana Saghianová s králíkem Bobem ze Zábělé.

 


zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail