07.08.09 - POZOR na netopýry!

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

POZOR na netopýry!

ze dne:

07.08.2009

místo konání:

Plzeň


vlastní zpráva:

Netopýři sice cíleně nevyhledávají lidskou společnost, ale právě v těchto dnech se může stát, že vás navštíví. Konec prázdnin, teplé klidné večery jsou pro netopýry jako stvořeny. Právě teď přichází zhruba třítýdenní období, kdy se ve velkých skupinách přesouvají z letních kolonií na zimní a cestou se zastaví v Plzni. Právě teď přichází období, kdy byste měli této problematice věnovat zvýšenou pozornost, abyste si následně ušetřili nepříjemné komplikace.


I. Jeden z nejmenších u nás žijících netopýrů je tmavě hnědý až černý netopýr hvízdavý. Zdržuje se převážně v blízkosti vzrostlé zeleně, uličních stromořadí (Alešova, Čechova, Sokolovská, Slovanská), parků (Homolka, Borský a Lochotínský park) i parčíků (nám. Českých bratří, Míru, Chodské, Jiráskovo, zadní Skvrňany atd). Vyhledává zejména přírodní stromové dutiny, pukliny a hrubou kůru stromů. Přechodně však ale nepohrdne ani klidným, dočasně prázdným bytem s otevřenou ventilačkou a k zavěšení šikovnými záclonami, obrazy či závěsy. V těchto bytech pak většinou bez vaší přítomnosti i souhlasu a ve větších skupinách (50-300 exemplářů) tráví denní siestu, aby po setmění vyrazili lovit kolem veřejného osvětlení létající hmyz a komáry. Jedná se o užitečného, zákonem chráněného a bezkonfliktního živočicha. Akorát ten trus, co vám po nich doma zůstane může svým zápachem působit problémy. Proto, jedete li na dovolenou, nenechávejte otevřené ventilačky či jiné větrací otvory. Pokud máte v oknech funkční síta proti hmyzu, nemusíte se ničeho obávat.


II. Noční větrání, nezabezpečená okna otevřená do kořán, roztažené záclony.

Následují hysterické noční telefonáty na naše zásahové číslo a hasiče. Upozorňuji předem, že ani naše organizace a ani hasiči nejsou povinni vám jít vyhánět netopýry z bytu. Proto doporučujeme zabezpečit okna ochrannými síty a nebo alespoň nechávat zatažené záclony. Samolepící ochranné sítě do dvou oken prodávají v každém supermarketu, stojí cca do 100,- Kč. Zato noční výjezd naši organizaci stojí minimálně 5x více a věřte, že i my se potřebujeme po náročných denních případech vyspat.


III. Netopýři na chodbách a ve společných prostorách domu. Otevřená okna na chodbách, rozsvícené schodišťové osvětlení láká hmyz a ten následně netopýry. Pamatuji na případ, kdy netopýři pak zalezli do plastových lištových rozvodů kabelové televize na chodbě. Rovněž pamatuji případ, kdy jsme ve tři hodiny ráno (pod dekou) vyváděli z jednoho bytu na Slovanské třídě účastníka mejdanu, který nebyl pro strach schopen přes chodbu plnou poletujících netopýrů projít z třetího patra do přízemí.

Kromě prvního případu platí pravidlo, že netopýři se ve vašem bytě dlouho nezdrží. Většinou vyloví v prostoru obtížný hmyz a následně jej opustí. Do vlasů se nezamotávají, lidi nenapadají, světlo jim nevadí, orientují se velmi dobře i ve tmě a velice špatně se chytají. Pokud Vám vlétne do bytu, otevřete okna do kořán a nechte je vyletět ven. Případně jim pomocí prostěradla vytvořte mobilní stěnu a tlačte je směrem k oknu.

 


na fotografii:

První letošní, námi blíže neurčený netopýr odchycený na jednom hotelovém pokoji. Jedná se o ne zrovna běžný druh poměrně velkého netopýra, kterého jsem v Plzni ještě nikdy nechytil. Co ho přivedlo do našeho města je záhada, každopádně invazi jeho menších bratranců čekáme každým dnem – večerem.

 


zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail