31.01.10 - Příroda a doprava

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Kavka a výr po střetu s projíždějícím automobilem

ze dne:

30. a 31.01.2010

místo konání, oblast:

Plzeň - Bory

Plzeň - Čechurov

 

vlastní zpráva:

O tomto víkendu opět nezabíjela ptáky zima, mráz či sníh, ale lidská nepozornost, rychlá jízda a možná i bezohlednost. Pod koly rychle jedoucích automobilů skončila dospělá samice výra velkého z Koterovského lomu a kavka obecná z Majerovy ul. na Borech.

Zatím co výří samici už nic a nikdo nepomůže, u kavky by se mohlo podařit alespoň část zranění vyléčit a následně ji předat do nějakého zájmového chovu, neboť po dvojité fraktuře křídla už s největší pravděpodobností létat nebude.

Kavka obecná, Plzeň – Bory

V sobotu krátce po dvanácté hodině odpoledne nám mladý manželský pár s malým dítětem nahlásil nález poraněné kavky v  Majerově ulici v Plzni na Borech.

Kavka nelétala a už na první pohled bylo vidět, že kromě zlomeného křídla má zlomenou i levou nohu. Zranění byla čerstvá a ptáka pravděpodobně srazilo auto. Boční nárazy na roztažené křídlo jsou nejhorší. Duté ptačí kosti se roztříští jako skleněná trubice a ostré úlomky poškodí v místě fraktury okolní svalstvo a měkké tkáně (viz přiložený RTG snímek). Kavka má nadvakrát přeražené levé křídlo a jednou levou nohu. Nohu se nám podařilo zafixovat, křídlo budeme muset pravděpodobně nechat amputovat.

Kavky do našeho města patří a jsou jakýmsi folklorem plzeňských trávníků a ulic. Tak jako má Praha havrany, tak Plzeň má kavky. Kavky patří mezi krkavcovité ptáky a jsou známé svou vychytralostí a mazaností. K hnízdění využívají lidské stavby a poslední velkou kolonii kavek najdeme například na Borské věznici či Krajské zprávě policie Plzeň u Jána. V minulosti kavky hodně hnízdily na hlavní budově Západočeského muzea, ve věžičkách hotelu Continental či na půdách bývalého planetária (Hamburku). Při krmení mláďat a sběru potravy můžeme vidět kavky pochodovat na posekaných trávnících podél Rokycanské třídy, či na Borských polích a kolem ZČU. Živí se převážně hmyzem, nepohrdne však ani odpadky kolem popelnic či rozježděnou houskou a nebo holubími vajíčky, která cíleně vybírá po půdách staré zástavby.

 

Výr velký, dálniční přivaděč Plzeň - Čechurov

Autem sraženou samici výra velkého přivezla v neděli odpoledne do ZSŽ Plzeň hlídka Městské policie Plzeň. Mrtvou sovu telefonicky nahlásil náhodný nálezce, který ji zahlédl u krajnice při sjezdu z dálnice směrem Koterov a Plzeň - Slovany. Samice výra na krajnici trhala pravděpodobně autem sraženého bažanta, když jiné auto srazilo ji. Trauma hlavy a prasklá lebka nasvědčuje spíše tomu, že pták neletěl, ale seděl na kořisti, křídla, stojáky i tělo bylo netknuté. Smutná na celé události je i skutečnost, že se velmi pravděpodobně jedná o samici výra velkého z páru hnízdícího v nedalekém Koterovském lomu. Tento pár měl už v loňském roce při hnízdění v důsledku nepovolené stavební činnosti na lokalitě problémy a nevyhnízdil. Teď, v době, kdy už oba hnízdící ptáci obsadili hnízdiště, střeží lokalitu a připravují se na tok, samice uhynula. Naštěstí příroda je v tomto směru pragmatická, a tak věřím, že si náš samec najde a přivede do Koterova jinou partnerku. Konec konců za pár dní (koncem února) už budeme moci večer po setmění slyšet z Koterovského lomu jeho hluboké hů,hů,hů .


 


Na fotografii:

Strážníci Městské policie Plzeň Petr Kokoška (s brýlemi) a Václav Veselý s uhynulou sraženou samicí výra velkého.

Karel Makoň s kavkou obecnou.

RTG snímek kavky obecné – dvě fraktury křídla a jedna fraktura levého stojáku.

Prsty na snímku - Karel Makoň :-)

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail