14.02.10 - Vydra podruhé..

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Vydra II.

ze dne:

14.02.2010

místo konání, oblast:

Šťáhlavice - Kornatice - Mešno - Vísky

 

vlastní zpráva:

Stručná zpráva a pár základních informací o akci Vydra II.

 

Další akce, tentokrát sraz účastníků v Kornaticích 14.2. 2010 v 9:00 hod.

 

Rozdělení skupin a úseků. Celkem 28 lidí, 6 psů a 13 úseků.

 

Prošlo se cca 35 říčních kilometrů, Kornatický potok a všechny přítoky.

Od soutoku s Úslavou (Šťáhlavice) až po pramen Kornatického potoka z luk u obce Vísky a veškeré přítoky od pramene.

Hledání pobytových stop a poraněného zvířete komplikovalo husté sněžení a náročný terén. Stopy téměř okamžitě zapadávaly a lidé se museli brodit nejen vodou, ale i hlubokým sněhem. I přes to věřím, že pokud by tam poraněná vydra někde byla, museli bychom ji najít. Prošlo se úplně vše a v jedné skupině byli vždy 2 až 4 lidé a pes.

Poraněnou vydru se najít nepodařilo a tentokrát nebyla nalezena ani žádná regulérní stopa, která by prozradila alespoň místo, kde se pohybovala. Zvíře buď lokalitu opustilo úplně, což je málo pravděpodobné, nebo se želez zbavilo (ukousaná či odumřelá packa) a nebo na následky zranění uhynulo. Každopádně se nenašla vydra, železa ani uhynulé zvíře.

Prověřovali jsme několik stop od vyder, ale ty byly bez poranění. Hodně se nacházely i stopy od norka amerického, divokých prasat, zajíců a lišek.

Byla to poslední akce, poslední šance a bohužel bez úspěchu. Víc už se asi dělat nedá a nutno poděkovat všem, kdo přišli, přijeli a neváhali se do rozsáhlé pátrací akce zapojit. Každý šel do hledání s maximálním nasazením a dal do toho vše, co mohl. Jsem rád, že se sešlo i hodně amatérských zájemců a že akce proběhla tak, jak proběhla. Nikdo se nekoupal, nikdo se nezranil a myslím, že i přes finální neúspěch a náročnost se akce vydařila. Děkuji Vám všem nejen za úsilí a zájem, ale i za náklady, které jste s touto akcí měli. Předběžně posílám pár fotografií a pokud máte nějaké vlastní, budu rád, když se o ně rovněž podělíte. Mnohé z Vás jsem totiž nezvládl vůbec vyfotit a rád bych rozeslal i jiné fotografie než mám já. Ještě jednou děkuji a jsem dlužníkem!

Zároveň děkuji mediím, že uveřejnila výzvu a tím nám pomohla získat dostatečný počet lidí na pokrytí všech úseků.



 


Na fotografii:

Hledání vydry

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail