06.03.10 - Pestrý víkend

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Ara červenoramenný (Diopsittaca nobilis)

Čapí hnízdo Soběslav

Zaječí tlupa se nám rozrůstá

ze dne:

06.03.2010

místo konání, oblast:

Plzeň – Bory, Klatovská tř.

Soběslav u Tábora

Přeštice (PJ)

 

vlastní zpráva:

Ara červenoramenný (Diopsittaca nobilis)

Ve středu 3.3. 2010 večer nám předala do ZSŽ hlídka Městské policie odchyceného středně velkého, nápadně zbarveného papouška. Podle Tomáše Peše ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně se jedná o papouška aru červenoramenného (Diopsittaca nobilis). Papoušek byl odchycen hlídkou MP uvnitř budovy poté, co po setmění opustil korunu stromu v Stehlíkově ulici (kde nám ho lidé opakovaně hlásili) a přelétl přes Klatovskou třídu do ulice Zikmunda Wintra. Zde po setmění pravděpodobně zahlédl světlo v okně a vletěl do místnosti. To se občas stane a je to jediná šance, jak vychytralé papoušky odchytit. Je-li totiž papoušek venku, je většinou ve velice dobré kondici, zima ani déšť mu nevadí, velice dobře létá a jeho odchyt je obvykle nemožný. O tom konec konců svědčí i případ papouška alexandra, který ulétl zhruba před třičtvrtě rokem mladému manželskému páru na Lochotíně a do dnešního dne nám ho lidé střídavě hlásí z Košutky a Vinic.

Charlieho si v sobotu (6.3. 2010) večer vyzvedla jeho majitelka. Ulétl jí zhruba před týdnem z vnitrobloku domu v ul. Kardinála Berana. Papoušek byl naštěstí nezaměnitelně označen (kroužkem), a tak jsme po prokázání vlastnického vztahu majitelce nalezeného papouška vrátili.

 

Čapí hnízdo Soběslav

Tentokrát sníh a mráz zaskočil i mě a počasí značně zkomplikovalo naši sobotní akci. Spolu s tajemníkem MÚ Soběslav jsem si totiž nechtěl nechat vymluvit původně rychle a operativně naplánovanou rekonstrukci čapího hnízda v Soběslavi. Stav hnízda na místním komíně bez vnějších stupaček je opravdu kritický, hnízdo je vysoké a vyosené, čápi přilétnou každým dnem a k tomu všemu se ke komínu nelze dostat téměř s žádnou technikou. Aby toho však nebylo málo, tak místní (táborští) hasiči dávají v pondělí na garanci jediný výsuvný žebřík, který projede nízkou bránou do objektu a na hnízdo možná dosáhne. V hnízdě byla navíc dosti nešťastně a atypicky vpletená ocelová hromosvodová tyč, zmrzlé hnízdo (jako kostka betonu) nerozmrzlo a nešlo ani odsekávat, začalo vydatně sněžit a při zpáteční cestě pak i mrznout. Zrealizovat nešla ani záložní varianta, kdy jsme chtěli komínem po vnitřních stupačkách vylézt pod hnízdo, uříznout hromosvodovou tyč a strhnout zmrzlé hnízdo lany. Přístup do komína byl zazděn a zavalen. V důsledku všech výše uvedených komplikací se nám tedy snad poprvé v historii spolku od roku 1994, kdy se rekonstrukcemi hnízd čápů zabýváme, nepodařilo hnízdo sundat! Chyba však nebyla úplně na naší straně, jelikož úpravu hnízda začal řešit místní úřad až v zimě a to už bylo pozdě.

Proto se do Soběslavi určitě ještě vrátíme, abychom po vyhnízdění čápů (koncem léta) opět za pomoci místních hasičů vystoupali k obrovskému hnízdu a pomocí polní lopatky ho snížili (ubourali). Za současného stavu lze už pouze doufat, že hromosvodová tyč hnízdo ještě letos udrží a že nespadne dříve, než se nám ho podaří snížit.

 

Zaječí tlupa se nám rozrůstá

Další dva malé zajíce dovezl v pátek (5.3. 2010) k nám na ZSŽ pán od Přeštic. Jedná se o dvě cca 1 týden stará mláďata a údajně je sebral (nalezl) někde na silnici u přejeté matky. Nestává se příliš často, aby samice takto malá mláďata vodila s sebou, ale kde a co se přesně stalo, nelze dnes už zjistit.

Každopádně stále platí naše upozornění:

Pozor, je doba mláďat zajíců – je třeba při venčení hlídat psy, děti a některé dospělé!

Nesahat, nebrat, nesbírat a nikam nenosit!

Tímto se totiž naše skupina doma chovaných zajíců opět nekontrolovatelně rozrůstá a po pravdě řečeno, při večerním krmení a pohledu na zajíce kličkující mezi nohami od stolu si doma připadám spíše jako na samotě u lesa než uprostřed města v garsonce :-)

 


Na fotografii:

Převážně Václav Kural ml. a další účastníci nezdařené sobotní akce rekonstrukce hnízda čápa bílého v Soběslavi.

Hana Robejšková a skupina nezvladatelných zajíců polních.

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail