02.07.10 - Kyslíkový deficit

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Stovky mrtvých ryb = kyslíkový deficit na Berounce!

ze dne:

02.07.2010

místo konání:

ř. Berounka v úseku od Bukoveckého jezu až k Dolanům

 

vlastní zpráva:

Neuplynuly ještě ani dva týdny od veřejného projednávání žádosti Západočeského územního svazu ČRS o povolení odstřelu 3.000 kormoránů a stalo se přesně to, co stále dokola opakuji a na co bohužel marně upozorňuji. Místo neefektivního odstřelu kormoránů na nocovišti je třeba řešit na Berounce každým rokem se opakující kyslíkový deficit!!!

Další kyslíkový deficit výrazně zahýbal rybí obsádkou na Berounce. Desítky uhynulých kaprů, cejnů, parem, jelců, malých i velkých ryb, včetně štik, candátů a úhořů plavalo 2.7. 2010 odpoledne po ř. Berounce v úseku od Bukoveckého jezu směrem k  Dolanskému a dál. Celou záležitost okamžitě prošetřovala Policie ČR a na místě nechybělo ani Povodí Vltavy, zástupci ŽP pověřené obce, profesionální hasiči a jejich laboratoř. Jediný, kdo však u vody chyběl, byli opět funkcionáři Krajského Českého rybářského svazu a jejich lidé, kteří by alespoň pomohli hasičům s úklidem vylovených zapáchajících ryb.

Informaci o úhynu ryb jsem obdržel spolu s profesionálními hasiči krátce po dvanácté hodině. Projel jsem všechny úseky řeky od sv. Jiří a skončil u norné stěny pod Dolanským jezem. To už akce běžela zhruba dvě hodiny a hasiči na motorových člunech hledali příčinu hromadného úhynu ryb. Ve finále se všechny přítomné složky shodly na skutečnosti, že nejde o původně předpokládanou otravu či únik chemikálie do vody, ale opět o „tradiční“ kyslíkový deficit. Řeka Berounka tímto problémem trpí téměř pravidelně a není divu, že její zarybnění klesá. Osobně pamatuji všechny kyslíkové deficity od roku 1992, které se každoročně opakovaly až do doby, kdy začala pro Plzeň fungovat nová ČOV a byly dobudovány retenční nádrže zachycující přívalové deště. V posledních letech byl kyslíkový deficit podobného rozsahu na Berounce spíše vzácností, ale nepatrné množství uhynulých ryb zejména po přívalových deštích jsme občas zaznamenali. Za ta léta vyhubily jednotlivé kyslíkové deficity 100x víc ryb než všichni kormoráni z celé Berounky a přilehlého okolí! To ale, jak je vidět, nikoho nezajímá, protože ani tentokrát jsem vrcholné představitele rybářského svazu u vody nepotkal, a to jsem celý úsek řeky projel autem i na kanoi a přes 5 hodin mapoval škody (viz přiložené fotografie).

 

Co se vlastně stalo? Co je to kyslíkový deficit?

Přívalový déšť, který proběhl naším krajem tuto středu, pravděpodobně vypláchl všechny kanály a čistírny odpadních vod na horním toku řek. Do relativně prohřáté vody s malým průtokem se dostalo velké množství živin a nečistot. (Už ve čtvrtek jsem si všiml, že na Mži tekla hodně kalná voda a kyslíkový deficit se dal s ohledem na teplé počasí předpokládat.) Je-li ve vodě hodně živin, začnou mikroorganismy vodu v místech, kde neteče tak rychle (například právě nad jezy,) samovolně čistit. Je to velice dobře fungující samočistící proces každé řeky, při kterém se ale z vody spotřebovává velké množství kyslíku a dusí se ryby. Ještě před tím však vytahují ryby proti proudu, lapají po vzduchu (kroužkují) a hledají studenější, čistší a na kyslík bohatší úseky. Což se jim většinou nepovede.

 

Řešení problému?

Nevím, jelikož je mi stále dokola opakováno, že rybám nerozumím a nejsem v daném oboru vzdělán, berte tedy tuto informaci pouze jako můj laický názor.

Možná, kdyby nebyly všechny přepady kanálů z města svedeny přímo do řeky, fungovaly všechny čistírny odpadních vod tak, jak mají a třeba se v určitý okamžik z nějaké přehrady (třeba té Borské) zvýšil průtok vody v korytě řeky, tak by nemuselo na Berounce následně docházet k tak velkým škodám. To by se ale musel začít tímto problémem někdo z kompetentních osob zabývat a tlačit na jeho realizaci stejně tak, jako tlačí třeba rybáři právě na povolení odstřelu kormoránů.

Jinak úklid uhynulých ryb by měl podle mé (předpokládám, že rovněž chybné) úvahy ze zákona řešit příslušný rybářský hospodář či správce toku. Ono totiž stovky rozkládajících se rybích těl na kvalitě vody a řešení problému příliš nepřidají. A potom, včera nám začaly prázdniny a v tomto horku to není zrovna ideální stav.

 


Na fotografii:

Zásah profesionálních hasičů, norná stěna, hledání příčiny.

Mapování škod a následků kyslíkového deficitu na ř. Berounce v úseku nad Dolanským jezem. Na fotografiích je pouze nepatrná část uhynulých ryb, jelikož stupeň jejich rozkladu je různý podle toho, z jakého úseku řeky se pocházejí a některé ryby ještě nevyplavaly.

Jinak lze předpokládat další vlnu úhynu ryb z části nad Dolanským jezem, kde při kontrole bylo vidět, že se ryby rovněž dusí.

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail