27.08.10 - Užovka hladká

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Užovka hladká – „Mnohem horší než-li hadi, jsou proradní kamarádi.“

ze dne:

27.8. 2010

místo konání:

Plzeň - Koterov

 

vlastní zpráva:

Nádhernou, téměř metrovou užovku hladkou přivezla hlídka Městské policie Plzeň v pátek (27.8.2010) odpoledne do areálu ZSŽ v Plzni Doubravce. I přes to, že v odchytové skupině byla žena, tak se hada nikdo nebál a s užovkou manipulovali naprosto profesionálně a bez obav. Hada odchytil majitel zahrádky na své parcele nedaleko Koterovského lomu v ulici U Včelnice. Nejedná se zdaleka o první nález tohoto zajímavého druhu a užovka hladká je na Plzeňsku poměrně hojně rozšířená. Narozdíl od užovky obojkové nemá za hlavou výrazné žluté měsíčky, žije na suchých místech, není šedá s černými tečkami, ale hnědá s tečkami černými ve dvou pravidelných řadách. A právě chybějící žlutý obojek za hlavou a optické propojení teček na hřbetu hada se může při troše fantazie snadno zaměnit za  klikatou čáru plaché zmije.

Zmije se však na Plzeňsku téměř nevyskytuje a narozdíl od užovky hladké je velice plachá. Zato užovka hladká je v blízkosti lidských sídel poměrně hojná, a tak ji můžete najít na svých chatách, chalupách, zahrádkách i květinových skalkách. Žije v blízkosti lidských obydlí, kde má dostatek potravy (ještěrky, hmyz, drobné obratlovce), úkrytů a míst k slunění i odpočinku. Jako všechny užovky není jedovatá, nebezpečná a ani nijak konfliktní. Lidskou společnost rozhodně nevyhledává, do baráku Vám nepoleze (je tam na ni zima) a když ji najdete někde v  obydlí, tak tam propadla otevřeným sklepním okénkem, větrací šachtou a nebo ji přinesla do domu kočka. Proto není třeba užovkám a hadům všeobecně nějak ubližovat a pronásledovat je.

Většina našich plazů není nebezpečná a pokud si jich nebudete všímat, tak oni Vás také nechají. Ona totiž představa, že zejména v létě za každým kamenem na vás číhá zmije, aby vás kousla, otrávila a sežrala je velice zavádějící a scestná. Konec konců hadi do naší přírody určitě patří a jak se zpívá v písničce od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka „Mnohem horší než-li hadi, jsou proradní kamarádi – říkají, že bratr jsou, abys je hřál na prsou.“ Upřímně ruku na srdce, ono na tom něco pravdy bude. Kolik jste za svůj život potkali nebezpečných plazů a kolik proradných lidí? :-) Já zatím více lidí, a to jsem mezi zvířaty a v přírodě dnes a denně.


 


Na fotografii:

Iris Pejcharová, Městská policie Plzeň s odchycenou užovkou hladkou.

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail