01.12.10 - Sluka v Bezručovce

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

název - téma:

Sluka lesní v Bezručovce

ze dne:

01.12.2010

místo konání:

Plzeň – střed, Bezručova ul.

 

vlastní zpráva:

Zrovna začalo v Plzni hustě sněžit, když na číslo našeho pohotovostního mobilu zavolali zaměstnanci jedné počítačové firmy z Bezručovy ulice a nahlásili na střeše garáže sedící sluku. Moc se mi po kluzkých silnicích do středu města nechtělo, ale pán, který telefonoval, mluvil přesvědčivě a ptáky pravděpodobně dobře zná. Po příjezdu na místo jsem opravdu z prvního patra přes zavřené okno viděl sluku lesní sedící na bílé střeše garáže, přimáčknutou ke stěně sousední budovy pěkně v závětří. Z kanceláře firmy jsem se spustil na onen přístavek a holýma rukama se pokusil sluku chytit. Původně jsem si myslel, že je otřesená po nárazu na překážku, ale z toho mě sluka velice rychle vyvedla a naprosto suverénně odlétla.

Sluky lesní v plzeňských ulicích nejsou žádnou vzácností. Jedná se o tažné ptáky migrující zejména při vodě a večer. Plzeň je na čtyřech řekách přičemž ptáci při průletu městem díky umělému osvětlení ztratí orientaci a poměrně často zabloudí či narážejí do skleněných ploch a budov. Každý rok najdeme, dostaneme či převezmeme dvě až čtyři sluky z plzeňských ulic. Chytali jsme například sluku v Malé a Pražské ulici, ale i na Náměstí Republiky či u zimního stadionu v Doudlevcích.

Sluka lesní neboli nebeská koza, jak se jí také říká, je nápadná právě svým mekavým hlasem. Ten však v období tahu nevydává, a tak, pokud ji nevidíme, tak ani o její návštěvě ve městě nevíme. Je to u nás zákonem chráněný druh žijící skrytým způsobem života zejména v lesních komplexech. Podle některých zpětných hlášení kroužkovaných ptáků, migruje bez problémů na velké vzdálenosti a přesun za lepším počasím a potravou ze zasněžené Plzně by pro ni neměl být žádným problémem.

Proto nebudu z „naší“ sluky v Bezručově ulici dělat žádnou hlupačku a nešťastnici, jelikož podle mého úsudku se jednalo o ptáka, který se v rámci svého přirozeného tahu zastavil, možná i zamotal ve městě a v závětří budovy čekal na setmění, aby ve své cestě dále pokračoval. Samozřejmě mohlo jít i o onen náraz na nějakou překážku při průtahu městem, ale tomu její let a rychlost neodpovídaly.

 

Berte tuto zprávu a fotografie pana J. Fouska, pouze jako zajímavost a mou úvahu, jelikož mé znalosti ohledně zoologie a etologie sluk lesních jsou spíše všeobecné až mizivé :-)

 


Na fotografii:

Sluka lesní na střeše garáži v Bezručově ulici.

Fotografie jsou od Ing. Josefa Fouska, kterému za ně děkuji.

 


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail