17.1.11 Povodně

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

název - téma:

Povodně v Plzni aneb 3 králíci a 11 křepelek 

 

ze dne: 

15.1.  2011 

 

místo konání:

Plzeň – Skvrňany

 

vlastní zpráva:

První letošní povodně v Plzni nepovažuji za nic mimořádného, katastrofálního či neobvyklého, jelikož zatopené louky u kostela sv. Jiří, na Roudné, v Koterově  a pod Křimicemi se za mého dětství pravidelně opakovaly každý rok a nikdo se nad nimi ani nepozastavil. Mimo jiné podobné lokální záplavy se s velkou povodní roku 2002 nedají vůbec srovnávat, a tak mě všeobecná nervozita nechává poněkud klidným.

I přesto však pro náš spolek  přinesla letošní velká voda jeden docela kuriózní případ.

  

 

 

Byla sobota večer, přesně 19:48 hod., když na náš zásahový telefon volala odchytová služba městské policie, že od hasičů a kolegů mají hlášené ohrožení života několika exemplářů domácích a exotických zvířat na zatopené zahradě ve Skvrňanech. Majitel neznámý, nedaří se ho kontaktovat a část zvířat je chována v zařízení, ve kterém se mohou utopit. Údajně se má jednat o větší počet andulek (papoušků vlnkovaných) a o domácí králíky.

 

 

 

V takových případech je postup jasný. Vyrazil jsem na místo a ihned kontaktoval povodňový štáb a jeho šéfovou Bc. Dagmar Svobodovou z  Magistrátu města Plzně, Odboru životního prostředí. Ta může v mimořádných situacích rozhodnout jak postupovat a co se zvířaty udělat. Mimo jiné má jako jedna z mála bohaté zkušenosti právě z povodní v roce 2002, samozřejmě byla v práci a sloužila povodňovou pohotovost.

 

 

 

Prověřil jsem aktuální stav na zahradě a spolu s městskou policií i hasiči upřesnil počty zvířat. Celkem zjištěno 11 křepelek zavřených v horních patrech dřevěné králíkárny, dále 3 ex. králíků domácích, rovněž v horní části králíkárny, 1 ochočený potkan v akváriu a cca 15 andulek s neurčeným menším papouškem ve velké voliéře z popletivovaného foliovníku na betonovém základu. Králíci a křepelky byli sice asi tak 70 cm nad vodou, ale spodní kotce už byly zatopeny  a hrozilo, že začne plavat i králíkárna, která se pak může snadno překlopit. Potkan byl v akváriu na stole na verandě, dostatečně vysoko a ve voliéře u andulek stálo maximálně 20 cm vody v uličce.¨

 

 

Tři králíky a jedenáct křepelek jsme proto raději z králíkárny vyndali a převezli k nám na záchrannou stanici. Kotec pro psa byl prázdný a andulky seděly ve voliéře dostatečně vysoko, přičemž se předpokládal i určitý pokles (ustoupení)  rozlité vodní hladiny.  Mimo jiné chytat papoušky v tak velké voliéře a v noci by byl příliš velký risk, a proto jsme je tam raději nechali. V současné době máme tedy na stanici ve voliéře místo poštolek králíky a hned vedle místo kalouse křepelky. Zvířata jsou sice zajištěna, ale stále patří původnímu majiteli. Předpokládáme, že ten se nám co nejdříve ozve, převezme si je a zajistí tak,  jak měl učinit před tím, než  došlo k zaplavení jeho zahrady.

 

 

 

na fotografii:

 

Odchytová služba městské policie  (strážník Petr Kokoška) a Hana Makoňová (DES OP)  při zajišťování zvířat ze zatopené zahrady v Plzni - Skvrňanech.

Dále několik záběrů ze záchranné stanice živočichů, kde byla zajištěná zvířata dočasně umístěna, a od kostela sv. Jiří ze zatopených luk.

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

 


E-mail