2.5.11 Uhynulý bobr

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

název - téma:

Nález uhynulého bobra 

 

ze dne: 

2.5.  2011 

 

místo konání:

Plzeň – Doudlevce, ř. Radbuza

 

vlastní zpráva:

Dne 2.5. 2011 vylovila odchytová skupina městské policie z řeky Radbuzy pod silničním mostem v Doudlevcích, kousek od jezu a vodárny na Homolce kadaver uhynulého bobra evropského. 

 

  

Nejedná se o žádnou mimořádnou záležitost, ale spíše o zajímavost, jelikož výskyt bobra evropského byl letošní zimu prokázán jak na Borské přehradě, tak i na řece pod ní.

 

O tom, zda se však jedná o bobra z Borské přehrady a nebo jiné zvíře, které přinesl proud řeky, se můžeme s ohledem na zjištěné skutečnosti pouze dohadovat.

 

O nic víc není jasno ani v příčinně úhynu zvířete.

Vzhledem k  patřičnému stupni rozkladu se nedal bobr ani vypitvat a jasno do případu nepřinesla ani zběžná prohlídka kadaveru. Na těle nebyly nalezeny žádné viditelné  známky poranění ani jiné patologické změny.

  

 

 

Každopádně lze konstatovat, že populace bobra evropského je na vzestupu a nález uhynulého jedince v Plzni je pro nás záhadou, ale ne trhákem na první stránky. 

 

 

Ze zvířete byl odebrán vzorek na DNA analýzu, která nám může do budoucna mnohé vysvětlit a posloužit k objasnění výskytu tohoto zajímavého a zvláště chráněného živočišného druhu.

 

  

 

na fotografii:

Prohlídka uhynulého bobra evropského.

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)


E-mail