4.9.11 Netopýři

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

název - téma:

Netopýři

 

ze dne: 

4.9. 2011  

 

místo konání:

Plzeň

 

vlastní zpráva:

 

Teplé počasí opožděného léta  přineslo do některých  plzeňských bytů a domácností  tradiční netopýří invaze. Je to rok co rok stále stejná písnička a noční telefonáty už třetí týden neberou konce. Myslel jsem, že někteří lidé se už poučili, ale opak je pravdou. Otevřené ventilačky u dočasně opuštěných bytů, rozsvícená schodiště společných prostor s okny dokořán a noční větrání bez sítí proti hmyzu a alespoň zatažených záclon. Stále stejné zůstávají i ulice i domy, ze kterých nám pak lidé volají s prosbou o pomoc - Vrchlického, Dobrovského, Čechova, Raisova, U Borského parku, Mandlová, Malá i Velká hvězda, Macháčkova, Křimická, Sokolovská, Nýřanská, celé Vinice, Pod Záhorskem, Bolevecká, Koterovská, Francouzská, Částkova, Sladkovského, Homolka, Mikulášské náměstí a náměstí T.G. Masaryka, Škroupova, Kopeckého sady. Počty odchycených netopýrů jdou do stovek a kolikrát to už ani nepočítám a nezapisuji. Desítky zásahů hlásí i odchytová služba Městské policie a několik oznámení registrují i hasiči a dispečink 112. Přitom každý rok na tuto problematiku upozorňujeme a ani hasiči či policie nejsou povinni k daným oznámením vyjíždět. Jenom náš spolek by mohl vzít na tento měsíc jednoho člověka na noční službu a plný úvazek. Potřeboval bych se už také konečně trochu vyspat, ale není nikdo, kdo by se chtěl nočním odchytům věnovat a to už nemluvím o penězích, které by nás to stálo. Proto se musí lidé naučit s tímto problémem vypořádat sami. Doporučujeme prvořadě zabezpečit si svůj majetek a okna, kde se větrá, ochrannými síty proti hmyzu a nebo alespoň tam, kde to lze na noc zavírat okna.

Pravda, jedná se o krátkodobou záležitost většinou jednoho měsíce na konci léta, ale netopýři ve městě kolem lamp chytají hmyz a odtud mají do bytů a prostor s otevřenými okny kolikrát jen pár metrů. Mimo jiné se právě teď netopýři páří, a tak ve městě, kde je vzrostlá zeleň  či parky se již několik let shromažďují velké skupiny. Plzeň je tímto vyhlášená a podobný problém řeší například Ostrava, Brno, České Budějovice, německý  Bonn či Berlín.

 

Netopýr hvízdavý je jeden z těch menších druhů netopýrů. Jedná se o velice užitečný druh, živící se obtížným hmyzem, vázaný na městské parky, nezateplené panelové domy a přirozené přírodní štěrbiny a dutiny. Nejsou nijak nebezpeční, velice dobře se orientují jak za světla, tak tmy, do vlasů se nezamotávají ani do vás nenarazí a v bytech mají rádi klidná vyvýšená místa kam, se mohou zavěsit. V praxi to pak vypadá tak, že musíme kolikrát překontrolovat všechny závěsy, záclony, obrazy a nejrůznější štěrbiny. Občas zalezou i za zářivky, do lustrů a za nejrůznější dekorační předměty. Obzvláště prima je pak rozebírat obývákové stěny, nejrůznější sádrokartonové příčky, vestavěné skříně či sundávat garnyže, světla a lustry. Táboří-li netopýři v bytě déle (v případě dovolených) můžete si pak rovnou vymalovat a zrekonstruovat celý byt.

 

Proto znovu opakuji. Není opravdu lepší si svůj byt zabezpečit a opatřit otevřená okna ochrannými síty? Takové preventivní opatření Vás totiž vyjde mnohem levněji a ušetříte sobě i nám zbytečné starosti.

 

 

 

 

 

 

 

na fotografiích:

Vypouštění 92 netopýrů hvízdavých zajištěných v obývacím pokoji jednoho z bytů v Částkově ulici. Paní větrala každý večer pouze otevřenou ventilačkou a na to, že má v obýváku netopýry, přišla až za tři dny, když slyšela za obrazem na zdi divné šustění a zvuky.  Foto Bohumil Mášek

 

 

zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 

 


E-mail