13.3.12 Jestřáb lesní - drátěné oplocenky

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

Název - téma:

Jestřáb lesní – drátěné oplocenky

 

Ze dne: 

13.3. 2012

 

Místo konání:

Plzeňsko – Kozojedy u Liblína

 

Vlastní zpráva:

Tato tisková zpráva se váže k poslední fotohádance, kdy jsem na přiložené fotografii vedle sebe držel dva u nás volně se vyskytující dravé ptáky. Jedním z nich byla káně lesní a tím druhým krásně vybarvený samec jestřába lesního. Zatím co káně byla nalezena se zlomeným křídlem po střetu s automobilem v příkopu u silnice na Kralovice (PS),  jestřáb byl nalezen uprostřed lesa u drátěné oplocenky nedaleko Kozojed u Liblína.

 

A právě často používané drátěné oplocenky chránící mladé sazenice stromků v lesních školkách jsou, jak se postupem času ukazuje, dalším technickým problémem, který zasahuje do populace jednotlivých volně žijících živočichů. Pominu-li myslivci poměrně dobře zdokumentované  případy uvěznění, uškrcení, zamotání či oběšení spárkaté zvěře, je tady ještě další nežádoucí vliv právě na populaci už takhle pronásledovaného jestřába lesního. 

Na tento problém jako jeden z prvních upozorňoval již před lety kolega Petr Voráček, který se dlouhodobě věnuje monitoringu a vlivům přímo působících na úspěšnost hnízdění jestřábů lesních. Už tehdy hovořil o tom, že prokázal několik případů, kdy se dravec poranil či uhynul po nárazu na oplocenku. Výjimkou nebyl ani náš samec jestřába z Kozojed od Liblína. I ten s největší pravděpodobností při pronásledování kořisti (jiného menšího ptáka) přehlédl v zápalu lovu drátěnou oplocenku a narazil do ní. Má to svoji logiku, jestřáb loví drozdy, sojky, holuby, přičemž ptáky většinou překvapuje ze zálohy svým nízkým letem. Skrytý v podrostu či koruně stromu vyhlíží, kde se co pohybuje a pak tiše při zemi a velice rychle vyrazí za kořistí. Sedí-li sojka za oplocenkou na zemi, jestřáb velmi snadno přehlédne v trávě zarostlý drát a útok končí nečekaným nárazem. Podobně je tomu i v případě, kdy jestřáb pronásleduje například drozda, který velkým okem oplocenky snadno prolétne či proskočí, což větší jestřáb opravdu nezvládne.

 

V našem případě si jestřáb nárazem přivodil pouze otřes mozku a chvilkovou indispozici. Druhý den ve voliéře už byl opět v plné kondici, a tak byl okroužkován a vypuštěn zpět do volné přírody kousek od místa nálezu. Předpokládáme totiž že jestřábí námluvy jsou již v plném proudu a i podle vybarvení, mohutnosti a věku šlo o perspektivního hnízdícího samce.

 

 

 

 

 

 

Na fotografii:

Poraněný samec jestřába lesního nalezený nedaleko obce Kozojedy u Liblína.

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)


E-mail