13.3.12 Netopýr dlouhouchý

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

Název - téma:

Netopýr dlouhouchý

  

Ze dne: 

13.3. 2012

 

Místo konání:

Plzeňsko – ZSŽ Plzeň

 

Vlastní zpráva:

Dne 1.3. 2012 zanechal neznámý nálezce v naší schránce na pacienty u ZSŽ Plzeň – Doubravka ve velkém plastovém kelímku od jogurtu, překrytém plastovou síťkou samici netopýra dlouhouchého.

 

Netopýr byl v pořádku, za nález i předání zcela určitě děkujeme, ale potřebujeme upřesnit lokalitu nálezu tohoto poměrně vzácně nalézaného druhu netopýra.  Přesněji řečeno, netopýr dlouhouchý je druh, který je vázaný na jedno jediné a konkrétní místo výskytu, které dobře zná a kde žije celý svůj život! Nalezený a do schránky na pacienty předaný netopýr byl spolu s dalšími netopýry jiných druhů (hvízdavý a rezavý) ve spolupráci se ZO ČSOP Nyctalus zachráněn a čeká na následné vypuštění zpět do přírody. Zatím co u netopýrů hvízdavých a rezavých, kteří často migrují na velké vzdálenosti, je lokalita vypuštění téměř bezpředmětná a určuje se podle města nálezu, u netopýra dlouhouchého je tento údaj velmi zásadní.

 

Proto žádáme média, aby uveřejnila zprávu, že prosíme nálezce onoho netopýra dlouhouchého, předaného v plastovém kelímku od jogurtu dne 1.3. 2012 do schránky na pacienty u ZSŽ v Plzni – Doubravce, aby se nám co nejdříve ozval a nahlásil lokalitu nálezu tohoto zajímavého a chráněného druhu netopýra.

 

Tato informace je pro nás i netopýra dlouhouchého klíčová a budeme rádi, když se nám podaří nálezce najít, lokalitu vypátrat a netopýra vrátit tam, kde žil a má šanci na přežití.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na fotografii:

Na snímku nalezená samice netopýra dlouhouchého s Alicí Weinfurtovou, Hředle.

Foto: Dita Weinfurtová

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

ve spolupráci a z informací D. Weinfurtové ČESON


E-mail