18.5.12 Záhada čapího vejce!

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

Název - téma:

Záhada čapího vejce!

 

Ze dne:

16.4. a 18.5. 2012

 

Místo konání:

Postřekov u Domažlic

 

Vlastní zpráva:

 

Případ, který Vám budu popisovat, je pro mě neuvěřitelnou záhadou, ale opravdu se stal.

 

Vše začalo 16.4. 2012 ráno v Postřekově u Domažlic pod 15m vysokým příhradníkovým stožárem s umělou hnízdní podložkou pro čápa bílého.

 

Když ráno šla paní učitelka z místní základní školy do práce, všimla si v trávě pod čapím hnízdem většího bílého vejce. Jelikož učí přírodopis, vejce sebrala a odnesla ho ukázat dětem do školy.

 

To, že bylo čapí vejce v době obsazování hnízdišt mimo hnízdo není nic neobvyklého. Čápi o atraktivní hnízdiště bojují, neustále se handrkují a vyhazují si z hnízda mláďata i vejce. Je to jejich přirozené chování a v přírodě se prostě úspěšně rozmnožuje vždy jen ten nejlepší a nejsilnější.

 

Co však je tak trochu záhadou je skutečnost, že vejce přežilo pád z 15m výšky a při dopadu na zem se nerozbilo!  Možná ani to by nebylo zas až tak velkou záhadou, kdyby se ale pak z tohoto vejce 18.5. 2012 nevylíhlo čapí mládě!

 

To už ale předbíháme událostem a musíme se vrátit na začátek.

 

Když paní učitelka přinesla nalezené vejce do školy, někoho napadlo, že by bylo dobré zavolat k nám do stanice a celou událost nahlásit. Mimo jiné, ten samý případ se stal v Postřekově i v roce 2011, ale to se z něj nic nevylíhlo.  I proto jsem pro vejce raději hned jel a přímo na místě si prověřil  některé nesrovnalosti.

 

Dvakrát po sobě spadne v Postřekově čapí vejce z hnízda? Žuchne z 15 metrů na trávník a nerozbije se? To není možné, v tom musí být nějaká kulišárna ! Někdo si z nás dělá srandu, vyleze na stožár sundá vejce a nechá ho ležet dole. Následně se pak baví, jak všichni lítáme a řešíme onu záhadu.

 

Už na první pohled bylo vidět, že je vejce čerstvě snesené, bělounké a čisté. Napadlo mě, že nemůže být ještě nasezené a že by bylo dobré ho odvézt kolegovi Vlastimilu Voráčkovi do líhně. I kdyby nic, tak se alespoň ujistím, že vejce bylo oplozené a že je opravdu čápa.

 

Jaké však bylo moje překvapení, když koncem dubna Vlastimil Voráček volal a hlásil, že vejce opravdu žije.   Doslova řekl „ Neumím si to vysvětlit. Už jen to, že se při pádu z tak velké výšky nerozbilo, dál je také divné, že se v něm ale ani při pádu neutrhl zárodek. Opravdu záhada!“

 

Přesněji řečeno, do 2. května 2012 jsme byli všichni přesvědčeni, že vejce musel z hnízda v Postřekově  někdo úmyslně sundat. Nikdo z nás nevěřil tomu, že by vejce pád přežilo až do doby, než zatelefonoval nic netušící kolega František Pojer. Ten 2.5. 2012 kontroloval hnízda čápů černých na Tachovsku a rovněž nalezl pod jedním z nich vyhozené čapí vejce. Tentokrát se však jednalo o vejce čápa černého a bylo nalezeno pod hnízdem na umělé hnízdní podložce ve výšce 13,5m nad zemí ! Ten samý nález i scénář, ta samá záhada!

 

Na druhou stranu předpoklad, že by někdo lezl na obrovský modřín uprostřed lesa 50 km od Postřekova  aby sundal jedno vejce černého čápa a nechal ho pak ležet pod hnízdem, je na 99% nereálný ! Dohodli jsme se, že kolega Pojer také odveze vejce do líhně Vlastimila Voráčka a všichni momentálně s napětím čekáme, co bude. 

 

Každopádně na přiložených fotografiích posílám živý důkaz čerstvě vylíhnutého mláděte čápa bílého z Postřekovského vajíčka. Spolu s ním je na snímku první mládě vylíhlé ze zajištěné snůšky čápů bílých z Příchovic (PJ), kde se servali čápi minulý týden a bylo třeba snůšku sundat.  Postřekovského kaskadéra poznáte podle modře obarvené hlavy, což jsme mu udělali schválně, abychom ho i nadále mohli sledovat a odlišili ho od ostatních mláďat.   

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)


E-mail