23.7.13 Krahujec Nýřany

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

Název - téma:

Odchyt krahujce obecného ve výrobní hale v Nýřanech

 

Ze dne:

23.7. 2013

 

Místo konání:

Nýřany (PS)

 

Vlastní zpráva:

 

Necelé dvě hodiny i s přípravou nám trval dnešní poměrně náročný odchyt samice krahujce obecného ve výrobní hale v Nýřanech. Dravec se do haly dostal otevřenými vraty při pronásledování kořisti (špačka obecného) v zápalu lovu. U krahujců se to stává poměrně často a není to nic mimořádného. Dovnitř to však jde ptákům vždy mnohem snáze než ven, a tak se následně dezorientovaný a vyděšený dravec drží výhradně u stropu haly a není schopen najít cestu ven i přes to, že má většinou otevřená všechna okna či dveře.

 

K podobným případům jezdíme často. Ročně třikrát až desetkrát, podle toho, jak nás provozovatelé hal zavolají. Pokud se jedná o mimořádnou situaci a volně žijícího živočicha, většinou nic neplatí, pokud se však jedná o nedbalost či jsou odchyty požadovány opakovaně a bez následného zabezpečení vstupů, je zásah zpoplatněn. V dnešním případě však šlo o nešťastnou náhodu a chybu ze strany krahujce a špačka. Špaček však cestu ven našel, krahujec nikoliv.  

 

Zhruba hodinu trvalo natahování odchytové sítě, hala byla vysoká 6 metrů a museli jsme složitě nastavovat odchytové tyče. Ty se kotví nejčastěji k regálům, zábradlí či paletám a v jejich horní části je pak natažená tenounká odchytová síť. Tu však náš dnešní krahujec  velmi dobře viděl, a tak jsme ho po hale další hodinu honili s osmimetrovou duralovou tyčí. Už to vypadalo,  že budeme muset počkat na tmu, když se spletl a dostal do prostoru za síť. To byla naše částečná výhra, jelikož proti tmavému pozadí haly nataženou síť přehlédl. Zvedl jsem ho tyčí ze střešního nosníku a pták narazil přímo do sítě. Vše se odehrálo tak rychle, že jediné fotografie, které jsem byl schopen pořídit, byly už po odchytu a při vypouštění krahujčí samice. Dravec byl okroužkován a vypuštěn mimo halu na téže lokalitě.

 

Poděkování pak patří hlavně zaměstnancům a vedení provozovny za příkladný přístup k problému a pochopení při samotném odchytu.

 

Na fotografii Miloš Paisker ml., který výrazně při odchytu pomohl a hlavně se seznamoval s taktikou odchytu a problematikou samotnou.

 

 

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 


E-mail