8.5.11 Mláďata – něco málo z jarní přírody

Pozor, otevřeno v novém okně. TiskEmail

TISKOVÁ  ZPRÁVA

 

název - téma:

Mláďata – něco málo z jarní přírody 

ze dne: 

8.5.  2011 

 

místo konání:

Jižní Plzeňsko

Tachovsko

 

vlastní zpráva:

 

O tomto víkendu (7. a 8.5. 2011) jsme se opět po delší odmlce dostali do lesa a provedli pravidelnou kontrolu námi obhospodařovaných ptačích hnízd a hnízdišť. V první etapě jsme objížděli budky pro puštíky obecné, kterých máme celkem osm a k našemu překvapení ani v jedné z nich nic nehnízdilo. Je to snad poprvé za 14 let co budky pro puštíky kontrolujeme, že nikde není ani brko. Vypadá to, že je letos málo myší (potravy) a nebo že puštíci zasedli v nějaké jiné stromové dutině. Každopádně dva puštíky jsme ale přece jen kroužkovali a to když nám náhodný nálezce nahlásil svůj objev v lese nedaleko osady Hradčany kousek od Vysoké u Chlumčan. Při venčení psa si na lesní mýtině všiml dvou šedo-hnědých kuliček, mžourajících do sluníčka, a tak nám raději zavolal. Oběma dvěma puštíkům nic nebylo a jednalo se o vyvedená mláďata. Stává se to poměrně často, že ptáci opustí hnízdo ještě dřív, než umí pořádně létat na delší vzdálenosti. U těchto druhů, zejména pak třeba u kalousů ušatých a nebo i puštíků pak nemají rodiče problém mláďata standardně dokrmit mimo hnízdo, třeba i na zemi, pokud je tedy zbytečně někdo nesebere a neodnese jinam, či jim neublíží volně pobíhající pes a nebo je nenajde přirozený predátor (kuna, liška, výr atd.).

Oba dva puštíky jsme nejenom okroužkovali, ale i vysadili zpět do korun stromů. Ve smíšeným lese s podrostem, křovisky a větvemi stromů až k zemi si poradí mláďata hravě sama. V monokulturním lese, kde jsou větve vysoko, však mají problém se do korun stromů vrátit sama, a proto jsme je kousek povysadili. 

 

 

V neděli (8.5. 2011) jsme pak vyrazili na kroužkování mladých orlů mořských. Celkem dvě cca pět týdnů stará mláďata jsme označili speciálními odečítacími kroužky na hnízdě u Tachova. I tady se jednalo o zatím jediné  úspěšné letošní hnízdění tohoto u nás největšího dravce. Z námi pravidelně sledovaných tří hnízdišť v Plzeňském kraji jsou totiž zbylá dvě neobsazena  a bez mláďat. I zde je oproti loňsku vidět určitý pokles, a to jak v počtu mláďat, tak obsazenosti jednotlivých lokalit. Každopádně pohled na hnízdo králů nebes byl naprosto úchvatný a pařáty i zobany těchto batolat už dnes budily určitý respekt. Na druhou stranu orel mořský je spíše mrchožrout a lovec ryb, než obratný a rychlý dravec, který loví vše, co se kde mihne. O tom svědčí i peří ze zdechlé slepice a šupiny i ploutve z velkých ryb, které se kolem mláďat při kroužkování povalovaly na hnízdě.

 

 

 

 

 

 

  

 

na fotografii:

Mláďata puštíka obecného ve věku cca tří týdnů.

Dvě mláďata orla mořského na hnízdě a při kroužkovaní.

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)