11.8.15 Kroužkování labutí

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:

Celková rekapitulace kroužkování labutí velkých aneb jedna z nejnáročnějších akcí za celou naši éru činnosti DES OP.

Ze dne:

8.a 9.8.  2015

Místo konání:

Plzeňský kraj

Vlastní zpráva:

Celkem čtyři víkendy se 18 členů DES OP plus 10 dobrovolníků a pomocníků zapojilo do letošního monitoringu a kroužkování labutí velkých.  Celkem jsme odchytili a okroužkovali 267 labutí, převážně mláďat z celého Plzeňského kraje a Moravy u Hodonína.  V Plzeňském kraji jsme napočítali 43 hnízdících párů s mláďaty a okroužkovali 245 labutí.  Za éru činnosti DES OP (23let) se jednalo o nejnáročnější a nejsložitější kroužkovací akci, kdy jsme krom svých lokalit PM, TC, DO, PS, RO, kroužkovali i za kolegu Václava Kováře z N.O.S.  jeho lokality na PJ, KT a HO. Celkem se do akce zapojilo přes čtyřicet lidí a díky mediím jsme měli informace i z lokalit, na kterých jsme se pohybovali poprvé.

K celkové náročnosti přispělo i počasí. Téměř tři víkendy ze čtyř jsme trávili na přímém slunci s tropickými teplotami.  Slunce pralo do tmavé vody a bahna polovyschlých rybníků, a pohybovat se v bahně a neoprenu v takovýchto teplotách je opravdu neuvěřitelně náročné.  Naši lidé, kteří „kroutili“ už několikátý víkend, pravidelně v neděli odpoledne kolem 17. hodiny „mleli“ z posledního.

Kromě samotných odchytů byly náročné i jednotlivé přejezdy mezi lokalitami.  Začínali jsme u Plané na Tachovsku a končili u Lnářského Málkova na Horažďovicku.  K tomu něco málo rybníků na Rokycansku, Plzni - severu a máte to celý Plzeňský kraj.

Odchytová technika leckdy i sedmi mláďat a dvou rodičů se lišila lokalitu od lokality. Někde se chytali ptáci na otevřené hladině velikánských vodních ploch, jinde se museli hledat v rákosí a pobřežní vegetaci. Na své si přišli jak kajakáři, tak doprovodné kánoe anebo i pěšáci v rákosí a bahně.

Máme nejlepší lidi a neuvěřitelně sehraný tým.

Dlouho jsem váhal se na celou akci podívat i z tohoto úhlu a ještě navíc ventilovat chválu na naše členy.  Ale po posledním víkendu, kdy někteří opravdu předvedli, že ví, co dělají, a s obrovským nasazením umí téměř i nemožné, jsem se rozhodl jim alespoň tímto odstavcem poděkovat.

Vše začínalo vždy v sobotu ráno na naší záchranné stanici - sbalit všechny věci, lodě, pádla, kajaky, k tomu kroužky, vysílačky, věci do vody, vodu, jídlo a věci na přespání.  Zkoordinovat auta, lidi, skupiny a sestavit kolonu, která pojede z bodu A do bodu B a nesmí nikde nic vynechat.

Pak se přijede na první lokalitu, zde se lidé převléknou do neoprenů a prádla do vody, na nohy ideálně pevné zavazovací boty tak, abyste je pak v blátě nevyzuli, přes nohy určitě dlouhé kalhoty či neopren a ruce s hrudníkem pak košili či triko s dlouhým rukávem. Ten, kdo riskne krátký rukáv, kraťasy či plavky se žabkami nebo sandály, je hned na prvním bahnitém rybníku s rákosem a kopřivami hotov.

Celý den se pak přesouváte v mokrých věcech, zapaření, od rybníka k rybníku, sundáváte a nandáváte lodě, jezdíte, běháte, plavete, skáčete, abyste se večer ze všech těch špinavých a mokrých věcí vysvlékli, a máte-li trochu štěstí a našli čistější rybník, tak se i umyli.

Letos to však bylo peklo, rybníky vesměs zabahněné, zapáchající a bez vody. Najít místo k přespání byl víc než problém, a jediné štěstí jsme měli, že se poslední víkend podařilo tábořit u nádherné řeky Otavy u Horažďovic.  Ale i přes to byla právě poslední akce nejnáročnější.

Proto také děkuji jak členům DES OP, tak hlavně všem dobrovolníkům, kteří se zapojili. Nejdůležitější byli „domorodci“, ti nás vodili z lokality na lokalitu, čímž nám výrazně pomohli.

Děkuji tedy všem za týmovou práci a chválím všechny chytače!

Na fotografiích:

Na fotografiích několik záběrů z poslední kroužkovací akce labutí velkých, tentokrát na Klatovsku, Horažďovicku a Plzni-jihu.


Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960).

 


E-mail