16.1.16 Mezinárodní sčítání vodních ptáků 2016

Jako každý rok, tak i letos, právě o tomto víkendu, probíhá Mezinárodní sčítání vodních ptáků. Náš spolek (DES OP) již několik let a pravidelně sčítá 58 říčních km řeky Berounky.Z Plzně až do Zvíkovce jedou vždy minimálně 3-4 posádky kánoí, a ani letos tomu nebylo jinak. Řeku máme rozdělenou dle sčítacích sektorů, na jednu kánoi vychází vždy necelé dva úseky. Je to pro nás zároveň takové cvičení práce s lodí, zocelování členů a společensko-ornitologická záležitost.

Někteří členové jezdí pravidelně a snaží se nevynechat ani jeden rok. Letos však i pár z nich mělo premiéru. Nově se sčítání zúčastnila kolegyně Dominika z Chebu se svým přítelem Zdeňkem. Svou premiéru na zimním sčítání měla však i malá Hanička.

Nikdo se nevykoupal, všichni dojeli suší a v pořádku, lodě, pádla, záchranné vesty i vlek nám opět bezplatně půjčil Pavel Sikyta, firma H2O Sport z Plzně - Bílé Hory. Děkuji nejen Pavlovi, ale i všem zúčastněným.

Co se výsledku sečtených ptáků týká:
-    letošní sčítání nebylo nějak jiné ani mimořádné než ta předešlá za posledních 5 let.

-    počasí nám tentokrát přálo a mráz je vždy lepší nejen pro jízdu v kánoi a pokoukání, ale i pro výsledek sčítání, kdy je většina vodních ptáků stažena hlavně na řeku.

-    ze zajímavějších druhů bylo tradičně sečteno ve spodním úseku Berounky celkem 8 orlů mořských, poměrně často byl viděn i ledňáček říční (31 ex.) a sem tam volavka bílá (10 ex.), vzácně pak potápka malá (4 ex.).

-    mezi běžné a stále stejně napočítané druhy pak patří kachna divoká (2.102 ex.), morčák velký (84 ex.), kormorán velký (cca 250 ex.), sem tam volavka popelavá (42 ex.) a labuť velká (73 ex.).

-    nejvíc orlů mořských sečetla Olina s Bohoušem na úseku mezi Plzní-Bukovcem a Olešnou (celkem 5 ex. z 8 ex.).

Sčítání běží i zítra, v neděli  (16.1. 2016), přičemž sčítají kolegové i na Boleváku, Borské přehradě a dalších místech Plzeňského kraje. Za nás máme Berounku sečtenou a v příloze posílám pár fotografií z dnešního dne.

Na snímcích: Petr Burget,  Miloš Paisker st. a ml., Olga Vaščúrová - Štěpánková, Bohuslav Ježdík, Dominika Lokingová,  Zdeněk  Hynek a Hana a Hana Makoňovy.

 

 


E-mail