21.2.2016 Přesun labutího páru

Přesun labutího páru na ř. Radbuze.
Ona (LA 364) byla okroužkována loni na řece Mži u červené lávky v Plzni na Roudné. Objevila se tam předloni (2014) po boku námi kroužkovaného samce (LB 7392) z řeky Berounky. Společně si postavili hnízdo a snesli 5 vajec. O snůšku však velice záhadným způsobem přišli, a tak se pak zdržovali na Mži bez mláďat a spíše sporadicky.

On (LB 7392) je původem z Berounky, kdy jsme ho jako mladého jinocha odchytili (21. 6. 2012) s hasiči na řece Berounce, zmaštěného od oleje při havárii transformátoru na plzeňském výstavišti. Tenkrát jsme ho odmastili, okroužkovali a vypustili na Berounku zpět.

No a ti dva se nám letos usadili v Plzni na ř. Radbuze pod železničním mostem v nadjezí u Mráčku, těsně vedle mola pro spouštění lodí TJ Prazdroj – rychlostní kanoistika.  Jelikož se tam všude svítí a i teplejší počasí labutě tak trochu zmátlo, začaly si tam, zhruba s měsíčním předstihem než kdekoliv jinde, dokonce stavět hnízdo.  To by snad ani nikomu nevadilo, kdyby silný a bojovný samec při obraně hnízdního teritoria nepřevracel lodě s malými žáčky a nenutil starší dorostence k extrémním výkonům hned při nasedání do kánoí . Přesněji řečeno, malé děti se na vodu bály celkově a ty starší zase musely hned pěkně zabrat, aby rozzuřenému labuťákovi ujely.

Proto jsme na žádost kanoistů labutí pár odchytili a přesunuli dolů pod jez s tím, že tady si mohou najít bezpečnější, klidnější a lepší místo k zahnízdění.
Jelikož máme půlku měsíce února, není to pro labutě vůbec žádný problém, protože hnízdění začíná až v březnu, a to mají minimálně ještě měsíc čas.

Na fotografiích přesun labutí z nadjezí pod jez. On a ona a Miloš a Miloš Paiskerovi.


E-mail