22.4.2016 Zmije

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:

Zmije

Ze dne:

22. 4. 2016

Místo konání:

Dobřív (RO)

Vlastní zpráva:

Pátek 22. 4. 2016 jsem začínal spolu s kameramanem, kamarádem a kolegou Vláďou Novým. V plánu bylo natáčení zmijí obecných, které jsme získali od kolegy Pavla Moulise z Rokycanské ZSŽ. Ten jich celkem 11 vysvobodil z šachty na vodoměr někde u Rokycan, kam napadaly, a celkem 5 mi jich dal k následnému vypuštění zpět do volné přírody. Já osobně viděl zmiji snad potřetí za život a celou mou zvířecí kariéru, a tak jsme se s Vláďou Novým rozhodli, že než dáme zmijím svobodu, tak je zkusíme nafilmovat.

Vhodné místo k vypouštění zmijí (původně ze zástavby) nám odborně stanovil herpetolog MUDr. Ondřej Hes a bylo rovněž na Rokycansku. V pátek jsme proto vyrazili s kameramanem Vláďou na lokalitu a pokusili se tyto jediné u nás žijící jedovaté hady nafilmovat.

Můj respekt a tak trochu i strach z manipulace s tímto druhem nádherného, byť jedovatého zvířete, byl umocněn Ondrovou závěrečnou poznámkou: „ Dávejte si pozor!!! Teď po zimě mají zmije hodně jedu a kousnutí není žádná sranda. V létě by se ti nic nestalo, ale teď je to fakt problém. Když tak rovnou volejte.“

Zmije jsou opravdu plaché a v pohodě.

Dorazili jsme na předem určenou lokalitu. Vyhřátá paseka v lesích u Dobříva, kde se zmije běžně vyskytují. Daleko od lidí, všude kolem pařezy, kameny a schovávačky. Slunce nádherně svítilo a já pomocí speciálního háčku, v rukavicích a s brýlemi na očích vyndal první zmiji z transportní přepravky. Položil jsem ji na předem domluvené místo a čekal, co se bude dít. Zmije několikrát šlehla jazykem, identifikovala můj i Vláďův pach, rychle se od nás otočila a začala odjíždět ze záběru. Okamžitě volila únikovou taktiku a snažila se zmizet.  Takže žádné zákeřné útočení, cílené napadání lidí, stříkání jedu a kousání se opravdu nekonalo. To vše se pak opakovalo ještě 4x, než jsme hady postupně vypustili všechny.  Zmije je opravdu velice plaché a nekonfliktní zvíře, které se lidem raději vyhýbá. Potkat se s ní venku je velká náhoda, a pokud už přijde do kontaktu s člověkem, tak se téměř vždy jedná o mimořádné situace. V žádném případě to však není zvíře, které by na vás v lese na pasece číhalo za pařezem, aby vás kouslo, otrávilo a sežralo.

Více z filmování zmijí na přiložených fotografiích.


Zpracoval:

 

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)


E-mail