15.9.2016 Čáp z Měcholup v Maroku

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:

Čáp bílý z Měcholup u Klatov zalétl až do Maroka.

Ze dne:

15.9. 2016

Místo konání:

Měcholupy u Klatov - Maroko

Vlastní zpráva:

V pondělí 27. 6. 2016 mu kolega ornitolog a kroužkovatel Jiří Vlček nacvakl na nohu v Dětském domově v Měcholupech u Klatov plastový ornitologický kroužek CA 433 s nápisem Národní muzeum Praha. V tu dobu bylo mládě čápa bílého ještě spolu s dalšími třemi sourozenci na hnízdě, a nikomu na tom nepřišlo nic divného.

Do doby, než se mladý čáp naučil létat a mohl opustit rodné hnízdo, zbývalo v den kroužkování minimálně ještě tak 20 dní ne-li jeden měsíc.

O to zajímavější byla zpráva, která dorazila do Čech s datem 7. 9. 2016, v tento den byl totiž mladý čáp bílý s kroužkem CA 433 a značkou Národní muzeum Praha nalezen mrtvý v oblasti Kenitra v Maroku. Kroužek byl z ptáka sejmut a odeslán v informačním dopise do Kroužkovací stanice Národního muzea Praha, která vystavila přiložené zpětné hlášení.

Z toho zcela jasně vyplývá, že čáp bílý, který se letos vylíhl na hnízdě v Měcholupech u Klatov, byl po 72 dnech od data kroužkování nalezen v Maroku jako mrtvý, přesně 2.347 km od rodného hnízda.

Jsme rádi za každou takovou zprávu, i když pták byl nalezen jako uhynulý a kroužek mu byl z nohy sundán. Každopádně pro nás je to ale dobrá zpráva v tom, že část čápů z Plzeňského kraje a západních Čech, stále létá zimovat na daleká zimoviště do černé Afriky, úplně stejně jako to dělali jejich prapra předci. V současné době totiž je známo i to, že některé skupiny čápů bílých zimovat do Afriky vůbec nelétali a zůstávali na skládkách ve Španělsku. O tom, co je pro naši populaci čápa bílého lepší, se můžeme pouze dohadovat, každopádně hlášení čápa bílého z Maroka nás potěšilo, a jsme rádi, že operativně dorazilo i k nám.


Zpracoval:

 

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)


E-mail