11.9.2016 Další hnízdní podložky

Minulou neděli 11. 9. 2016 naše pracovní skupina zaměřená na rekonstrukce a úpravy čapích hnízd osazovala celkem dvě hnízdní podložky pro čápy černé na Strakonicku. Akce s krycím názvem  „Drahonice“ se plánovala ještě před prázdninami a vznikla z popudu Františka Pojera, který předal kontakt na náš spolek místním revírníkům z Lesů ČR. Ti si pak domluvili, co budou chtít kde udělat, a u nás si následně objednali takzvaně „na klíč“ celkem dvě náhradní hnízdní podložky pro čápy černé. Konstrukce jsme osazovali na lokality, kde byla původní hnízda čápů černých zničena, hned vedle hnízd původních.  Šlo hlavně o bezpečnost při hnízdění a návrat čápů černých na původní lokality. Zatímco jedno hnízdo bylo po letošní sezoně polorozpadlé a zřícené, na druhé lokalitě se osazovala hnízdní podložka místo hnízda již loni spadlého. 58

Čápi černí svá hnízda většinou každoročně přistavují a zvětšují, přičemž nejčastěji praskne nějaká spodní nosná větev a hnízdo se buď nahne, nebo spadne úplně. Jelikož v našich lesích však ubývá dalších vhodných stromů a míst, kde by mohli čápi černí hnízdit, snažíme se už několik let jim pomoci právě takovouto hnízdní podložkou a konstrukcí.

Na fotografiích vidíte naši pracovní skupinu složenou jak ze členů spolku (Bohuslav Ježdík, Pavel Steinbach, Karel Makoň), tak našeho příznivce a pomocníka Dušana Mastného.

Děkuji všem zúčastněným za pomoc při akci a doufám, že příští rok čápi černí u našich kolegů v jižních Čechách hnízdní podložky obsadí .

Letošní (z jara narychlo osazená) hnízdní podložka pro černého čápa, kterému se po zimě hnízdo také zřítilo (akce, o které jsme vás také informovali), totiž zůstala zatím neobsazená.

Děkuji i zadavatelům zakázky, jelikož získané finanční prostředky půjdou samozřejmě do rozpočtu našeho spolku.

Více na přiložených fotografiích.



S pozdravem
--

Karel Makoň
DESOP - Záchranná stanice živočichů Plzeň
Zábělská 75, 312 00 Plzeň 12
mobil. 777 145 960
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

"Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci."
www.desop.cz

E-mail