28.4.2017 Labutě na Radbůze

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:

Labutě na řece Radbůze v Plzni

Ze dne:

28.4. 2017

Místo konání:

Plzeň – Doudlevce /P/

Vlastní zpráva:

Když začaly před měsícem hnízdit u pravého břehu řeky Radbuzy mezi jezem U Mráčku a Papírenskou lávkou na Slovanech, byl kolem toho velký povyk. Zatímco milovníci labutí požadovali kolem hnízda plot, tak aby k hnízdu nikdo z břehu nemohl, místní vodácký oddíl rychlostní kanoistiky a rodiče dětí trénujících na řece si stěžovali na všechny strany a chtěli hnízdo labutí velkých zrušit. Labuť samec totiž proháněl kanoisty s takovou razancí, že jednoho dospěláka převrhl, jednu kánoi poškodil a x dětí vyděsil.

Ano, znám ho dobře, a je to divoch, navíc když vycítí, že se ho lidé bojí, tak je drzejší a troufá si více. Mimo jiné vše probíhalo v období toku, a tak emoce i situace na tomto úseku řeky byla hodně vyhrocena.  Vše jsem probral jak se sportovci, tak s labuťákem.  Zajel jsem na místo a chtěl labuťáka chytit, abych mu to vysvětlil. On se mě však bál, a tak se mi k němu nepodařilo dostat blíž než na tři metry. Ukázal jsem kanoistům jak na něj, párkrát ho „vyklepli“ a je klid. Prostě řeka patří všem, a musí se tam lidé i ptáci porovnat. Dnes je to v pohodě, zvykli si na sebe a útoky už nejsou takové. Samice sedí na 7 vajíčkách a až se mláďata vylíhnou a začne je vodit po vodě, tak s největší pravděpodobností celou labutí rodinu přesuneme pod jez a bude klid.

K dalšímu vyhrocení situace kolem labutího hnízda však došlo ve čtvrtek (27. 4.) a v pátek (28. 4.), kdy začala stoupat hladina řeky Radbuzy. Již od čtvrtka ráno telefonovalo několik desítek lidí, že hrozí zatopení hnízda a zničení snůšky. Situaci jsme sledovali a nepovažovali ji za nějak dramatickou. Labutí pár operativně se stoupající vodní hladinou hnízdo navyšoval a vejce stále držel v suchu. V pátek jsem však už náporu veřejnosti podlehl a zatelefonoval kolegovi Ing. Petru Vicendovi na Povodí Vltavy: „Tak co, pane kolego, jak to vypadá s vodou na Radbuze?“, zněla moje otázka. „No přes noc to ještě stoupne tak o 20 cm a pak to už bude klesat, kouknu se tam a ještě vám zavolám“, odpověděl kolega Vicenda.  Za chvilku však přišla zpráva, že hnízdo už asi plave, že by chtělo přinejmenším zakotvit. Navíc pokud by ke stoupnutí hladiny došlo večer za tmy, tak to labutě nezvládnou přistavět. Takže jsem už na další zprávy nečekal, zavolal kolegovi Petru Kokoškovi (na fotografiích) a jeli jsme hnízdo přesunout na plastové barely. O tom, jak to probíhalo, se můžete přesvědčit na přiložených fotografiích. Labutí samice se ihned po přesunutí hnízda na vejce vrátila. Vyfotografoval jsem ji na hnízdě i druhý den, kdy začala voda opadat. Teď už necháme hnízdo tak, jak je, a barely si vyzvedneme až po vyvedení mláďat. Pokud vše dobře dopadne, tak počítám, že tak za tři týdny by se mohla vylíhnout mláďata.

Poznámka na závěr.

Tato akce byla akcí mimořádnou, labutě hnízdí v člověkem uměle upraveném (městském) prostředí na částečně regulovaném úseku řeky, a proto tady neplatí standardní pravidla jako třeba na rybníku mimo město. Navíc je tento pár poměrně bedlivě sledován veřejností, a to je pro labutě i přírodu mnohem složitější a horší než povětrnostní podmínky a stoupající vodní hladina. Labutím jsme pomohli, protože jsou ve městě a v umělém městském prostředí, ve volné přírodě bychom to samozřejmě nechali na přírodě samotné.

 

 

Zpracoval:

 

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)


E-mail