6.1.2017 První zásahy 2018

TISKOVÁ  ZPRÁVA

Název - téma:

První zásahy roku 2018

Ze dne:

6. 1. 2018

Místo konání:

Plzeňsko

Vlastní zpráva:

Tak co?

Oslavili jste ten příchod nového roku jak se sluší a patří?

A co rachejtle a petardy, byly?

To bylo co?

Praha - hlavní ohňostroj na Letenské pláni - 11 minut, 4795 výstřelů a 236 efektů….

Plzeň nepřetržitě od 17 hodin do půl páté ráno…..

Nevím, zda to není pouze můj subjektivní pocit, ale zdá se mi, že výrobci „zábavné“ pyrotechniky si letos dali záležet zejména na zvukových efektech všech těch ohňostrojů, petard a rachejtlí. Čím větší šlupka tím lepší, a jak jinak dát najevo svou radost než pořádnou kanonádou a petelicí.

No, a protože každá legrace něco stojí, tak i my na Záchranné stanici živočichů Plzeň jsme zahájili sezónu 2018, jak se patří. Pravda, prokázat spojitost jednotlivých případů se zábavnou pyrotechnikou v těchto případech úplně jasně nelze, ale posuďte sami, je možné, aby tolik ptáků se poranilo a zabilo během tří dnů jen tak?

Navíc když jde o pouhý zlomek toho, co se našlo?

Úterý 2. 1. 2018 Plzeň – Bolevec

Pro mnohé první pracovní den v novém roce. Od 10 hodin mi drnčí služební mobil a postupně volají obyvatelé Bolevce s tím, že pod dráty el. vedení našli či viděli dvě poraněné labutě. Vydávám se na lokalitu, abych viděl to, co jsem ještě nikdy neviděl. Loňské mládě labutě velké, původně námi kroužkované jako nevzletné 13. 9. 2017 na Bechyňským rybníku u Kařeza /RO/, si na drátech vysokého napětí urazilo hlavu tak, že hlava ležela 5 metrů od zkrvaveného těla. Pravděpodobně po nárazu do vodiče padala dolů a zachytila krkem o další drát, který jí vahou těla skalpoval celý krk a urval hlavu. Podle svědků bylo vše velice rychlé a druhá labuť, která letěla s ní, vyvázla po nárazu se zakrváceným krkem a doplachtila o kus dál. Více na přiložených fotografiích, a byť podobných případů jsem řešil za 25 let činnosti již stovky, tak tohle jsem opravdu ještě neviděl.

Čtvrtek 4. 1. 2018 Dolanský most, ř. Berounka

Plzeňáci, znáte je? Rodinka labutí se třemi mláďaty, původně z hnízda na našem pontonu od loděnice na řece Radbuze, následně však známá hlavně z  řeky Mže na Roudné mezi Rooseveltovým a Pattonovým mostem. Rodinka, jejíž mláďata, když začala létat, tak jste volali, kde jsou? Tak poslední živé mládě této rodiny jsme sebrali tento čtvrtek 4. 1. 2018 přímo na Dolanském mostu přes řeku Berounku jako mrtvé a zabité po nárazu na dráty vysokého napětí. Labutí mládě s kroužkem LA 1618 žilo jen o pár měsíců déle než jeho sourozenci, kteří se rovněž zabili o dráty ještě v roce 2017.

Čtvrtek 4. 1. 2018 Domažlicko obec Rybník /DO/

Při procházce v lese našel pan Tomáš P. poraněnou káni lesní. Dravec poskakoval po zemi, pravé křídlo viditelně svěšené. Po předání zvířecího pacienta k nám do stanice veterinář zjistil, že má komplikovanou frakturu křídla přímo v těle, a to jen pár milimetrů od kloubu. Hlava kloubu je uražená, vypadá to na boční náraz od jedoucího automobilu či vlaku. Křídlo je na amputaci, pták už létat nebude.


Čtvrtek 4. 1. 2018 areál ZŠ Kdyně, Komenského ul.

Uvnitř areálu mezi budovami sedí na zemi u vchodu dravec. Na místě přebíráme samici krahujce obecného po nárazu do skla. Těžký otřes mozku, porucha rovnováhy, trauma hlavy. Pokud příznaky úrazu neodezní, pravděpodobně uhyne. Dravec není schopen přijímat potravu a na umělém krmení většinou dlouho nevydrží. Atypicky zkroucená hlava a pohyb pouze do strany je jasným následkem nárazu na pevnou překážku.


Sobota 6. 1. 2018 Obora u Kaznějova /PS/

Na zahradě u lesa, kousek od obytné části obce, našel mladý muž s kamarádem nehybně ležícího kalouse ušatého. Ochrnuté pánevní končetiny, plácání křídel, neschopnost pohybu.  Pravděpodobně trauma páteře od nárazu na překážku. Navíc sova tam už nějaký den ležela, jelikož je hubená a vyhladovělá. Smutný pohled do očí kalouse, jelikož ani tenhle pták pravděpodobně nepřežije.


 

A takhle bych mohl pokračovat dál! Další káni (popálenou), netopýr hvízdavý (probuzený hibernant), zakrslý králík (vyhozený k popelnicím) ………

Tak ještě jednou do nového roku jen to nejlepší a hlavně hodně zdraví ……

A na samotný závěr už jen snad básničku od jezevce z Paloučku J.

 

Zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň DES OP (777 145 960)

 


E-mail