28.5.2018 Rezervace Nový rybník

Velká voda.

Velká voda a lidská hloupost nebere domovy, majetek a životy pouze lidem. Bohužel, dost často to "odnáší" i volně žijící druhy živočichů, a to i přesto, že za normálních okolností klimatické podmínky, výkyvy či změny se jich normálně nějak výrazně nedotýkají.
Přesněji řečeno, kdyby vše bylo tak, jak má být, a nemontoval se do toho člověk, tak by se na mokřadu u Líní (rezervaci Nový rybník) nikdy nemohlo stát to, co se tam bohužel stalo.

Nějaký aktivista, děti či shoda náhod, ve snaze zvednout vodní hladinu rezervace v době sucha, „zašprajcoval“ přes propustek kulatou kládu.  Ta byla navíc utěsněna drny rákosu, a tak fungovala jako hrazení propustku. Na tom by snad nebylo nic špatného, kdyby nepřišel přívalový déšť a nezvedl během několika málo minut vodní hladinu celého mokřadu minimálně o půl metru. Navíc přiucpaný propustek nezvládal vodu z lokality odvádět a svedení vody ze zpevněných ploch průmyslové zóny přímo do přítokového potoka sehrály v životě tohoto unikátního místa svou decimující roli. Během momentu došlo na mokřadu ke zvýšení vodní hladiny tak, že 90 % na lokalitě hnízdících racků chechtavých mělo hnízdo pod vodou. Jenom na námi posekaném a upraveném hnízdním ostrůvku rákosiny hnízdilo cca 50 až 70 párů racků chechtavých, a to je hodně střízlivý odhad. Dalších několik desítek párů bylo i na hnízdních ostrůvcích, které byly zatopeny rovněž! Proto také od bouřky a deště již několik dní můžete slyšet a vidět velké hejno racků jak na Boleveckém rybníku, tak u čistírny odpadních vod pod Bílou Horou v Plzni. Proto také při dnešní kontrole jsem místo mláďat racků našel jen vytopená hnízda, ve vodě zastydlá vejce a mrtvolky mláďat, která neměla kam vylézt a kde se usušit.

O tom, zda byla kulatina s drny přes propustek úmyslná akce, nebo jen hra dětí či nešťastná souhra náhod, se můžeme dnes už pouze dohadovat.

Každopádně populace racka chechtavého celorepublikově neuvěřitelně rychle klesá a rezervace Nový rybník je jednou z posledních míst, kde může tento téměř již u nás vyhynulý druh hnízdit. Navíc k neúspěšnému hnízdění a poklesu počtu hnízdících párů došlo na lokalitě i v posledních letech hned několikrát a důsledky této události mohou být pro racky fatální!

Nutno snad jen dodat, že tady nebylo na vině počasí, jak by se chtělo říci. Proto se také nejedná o jednorázový výkyv jedné sezóny, a tím pádem o přirozený přírodní výběr či přírodní zákonitosti, regulující populace jednotlivých volně žijících druhových skupin .
Více na přiložených fotografiích.

 


E-mail