23.9.2018 Popletená pohádka

Tak trochu zamotaná pohádka.

Přivezli ho před měsícem z hájovny z Druztové, že se jim z ničeho nic špacírovalo na dvorku před domem. Původně a velice správně hledali samici kachny divoké se stejně starými mláďaty nejen na dvorku a zahradě, ale i na sousední louži vedle domu. Nikde nic, a tak nebylo kam čerstvě vylíhlé mládě vrátit. Po telefonické konzultaci ho přivezli k nám do stanice.

Koukám, koukám, na mládě divoké kachny to rozhodně nevypadá. Velikost, pigmentace na nohách i plovací bláně a hlavně zbarvení odpovídá spíše na mládě kachny domácí „čínské“ či pižmové . Paní Dana, co kachně dovezla, mi moc nevěří a kouká na mě s údivem, trvá na kachně divoké, která jim musela jít s mláďaty někam na vodu přes jejich dvorek a cestou jedno mládě ztratila.

No a co je na tom zamotaného?
Záhadné kachně jsem dal po několika dnech v inkubátoru na vodu do velké voliéry k našim labutím. Ze začátku vždy jen přes den když bylo pěkně teplo a sluníčko. Po několika dalších dnech tam zůstalo už napořád, tak od prvního momentu si myslelo, že je vlastně labuť.

Zatímco v té pohádce „O ošklivém káčátku“ se z ošklivého malého káčátka nakonec stala krásná bílá labuť, tak tady to máme obráceně.  Z poměrně velkého káčátka, které od prvního okamžiku ani na vteřinu nepochybuje o tom, že je a bude krásnou labutí, se nakonec stane zavalitá čínská kachna.

No nechci vidět to zklamání, protože už teď je jasné, že z tohoto káčátka labuť opravdu nebude.

Jinak kachně je k mání a kdo by ho chtěl určitě na vodní plochu, tak mu ho rádi předáme.

Více na přiložených fotografiích.


E-mail