29.10.2018 Prosba o pomoc - orel mořský

Pěkný den všem zúčastněným a našim příznivcům,
po předešlém příběhu s ropuchou z Radyně se na Vás obracím tentokrát s urgentní prosbou.

Dnes 28. 10. 2018 jsem odchytil na základě telefonické informace od pana Martina Polívky z MF Dnes a jeho přátel u kolegů z PJ (nedaleko Horažďovic v Újezdě u Chanovic) poraněného a hůře létajícího orla mořského. Podle mého odhadu se jedná o 3 až 4 roky starého samce, který se buď poranil o dráty el. vedení (náraz), nebo má problém s cizím tělesem v žaludku.

Proto Vám také kromě fotky samotného orla posílám i zvětšeninu RTG snímku, na kterém je onen záhadný předmět v žaludku vidět.
Ve skutečnosti ta „svítící“ a na oko nepatrná kovová věcička je pravděpodobně součástí nějaké větší plastové destičky, rourky či jiné součástky, která už tak dobře vidět není.
Jelikož nejsme schopni zjistit, oč jde a určitě víc očí víc vidí a více hlav víc ví, tak se dovoluji obrátit i na Vás a případně Vaše známé s prosbou o pomoc.  Možná, že se jedná o bezvýznamnou inertní věc, která orlovi v žaludku nevadí, ale pokud nevíme, co to je, tak se problém nedá vyloučit.

S veterináři na případu usilovně pracujeme a domníváme se, že by se mohlo jednat o nějakou vysílačku, čip či součástku, kterou orel polkl s potravou. Klasický evidenční elektronický čip nám však naše čtečka nenačetla, a tak se zrovna tak může jednat o pomůcku k sportovnímu rybolovu či nějaký odpad. Orel mořský se živí hlavně mršinami a rybami. Ve skutečnosti to tedy může být cokoliv od vysílačky na vydru, jelena či bobra až po satelitní čip z úhoře.

Prosím koukněte do příloh a pomozte nám předmět určit.
Děkujeme.

Skutečná velikost kovové (dobře viditelné) části předmětu je cca do 3 až 5 mm. Méně viditelný byť ostře ohraničený předmět je však větší.
Hmotnost orla je 3,5 kg a pták byl dle nálezců napaden jiným orlem v rámci teritoriálních sporů na lokalitě. Ovšem tyto potyčky u orlů jsou běžné a zdravý dravec by se jiným orlem chytit nenechal, navíc by neseděl téměř ve vesnici. Zatím nevíme, proč orel nelétá, ale pracujeme na tom.


E-mail