7.4.2019 Víkendové akce

ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň
 
Víkendové akce (14. týden 2019)
 
V sobotu jsme pokračovali v přírodní rezervaci Nový rybník u Líní. Na betonový sloup, který ponese monitorovací kamerový systém, jsme osadili první část „hmyzího HOTELU“. Cílem projektu realizovaného spolu s Plzeňským krajem je na lokalitě vytvořit funkční ekosystém pro všechny druhy volně žijících živočichů. Od hmyzu přes plazy, obojživelníky, ptáky a savci konče. Bohužel se na lokalitu musí nainstalovat i monitorovací systém, a to jak na sledování přírodní rezervace, tak hlavně na střežení prostoru ornitologické pozorovatelny, která je čím dál častěji poškozována a ničena vandaly. Takže, když už tam musí stát „hnusný“ betonový sloup s kamerou, tak ať alespoň poslouží dobré věci.
 
Rádi bychom, aby betonový sloup z dálky vypadal jako torzo kmene starého stromu. Spodní část až k dolní hraně hmyzího hotelu bude vyskládaná z kamenů, které vytvoří patu kmene stromu a zároveň stanoviště a útočiště pro plazy, pak bude následovat dvoumetrový hmyzí hotel, nad ním další část „kmene“ s budkami pro ptáky a netopýry, možná nějaké torzo uražené větve a nakonec kamera s příslušenstvím. Mimo sloup pak přibydou ještě další prvky, a to jak k novým tůním, tak hnízdní stěně pro břehule.
 
Vše je zatím živé, syrové a ve vývoji. V sobotu 6. 4. 2019 jsme začali tvořit hmyzí hotel, bylo nás však málo a navíc technologie skládání jednotlivých vrstev pro hmyz nešla tak, jak jsem si původně představoval. Na fotografiích naše pracovní skupinka sobotní akce. Kromě Pavla Steinbacha, Hanin Makoňových nás přijela podpořit i patoložka MVDr. Jitka Humpová.

Nedělní výlet do Prahy
Kousek od Národního divadla a Karlova mostu na řece Vltavě jsme v neděli 7. 4. 2019 dopoledne zabezpečovali hnízdo labutě velké sedící zatím na čtyřech vejcích. Hnízdo se nachází pod kamennou stěnou frekventovaného nábřeží na přírodní náplavce řeky Vltavy hned vedle posezení venkovní restaurace. Místní (provozovatelé restaurace) si hnízdo s labutím párem hýčkají již několikátým rokem, ale stále dokola se potýkají s neukázněností některých, zejména opilých, návštěvníků Prahy. „To, co vše na sedící labuť házejí někteří lidé z nábřeží je opravdu nepochopitelné, láhve, ukradené batohy, svršky oděvů, dlažbu, kameny, odpadky a vše, co jim přijde pod ruku, uklízíme to téměř každý den, dali jsme tam i provizorní zástěnu, ale to je všechno málo,“ vysvětluje mladý muž s dalšími kolegy  personálu restaurace. Jeho slova potvrzuje i kolega Jaroslav Cepák, vedoucí Kroužkovací stanice Národního muzea Praha: „Už několikrát byla snůška labutí na tomto místě zničena vandaly, kteří hodili do hnízda cizí předmět, nemohu se na to dívat, a proto jsem požádal Plzeňáky z DES OP, jestli by mi se zabezpečením hnízda nepomohli.“     
 
Byla to pro nás výzva. Navíc labutě jsou pro naši organizaci srdeční záležitostí a podobnou věc jsme několikrát řešili i v Plzni. Jenom od roku 1997, kdy jsme se začali labutím aktivněji věnovat, nám prošlo rukama při kroužkování, transferech či jako pacienti přes 4 500 labutí.  To je už slušná cifra a navíc výzva ke spolupráci od kolegy Jaroslava Cepáka, ještě k tomu v Praze na Vltavě, což se nedalo úplně odmítnout. Proto jsme také v neděli do Prahy dojeli a hnízdo labutí zabezpečili. Více na přiložených fotografiích s realizačním týmem projektu (Jaroslav Cepák, Petr Burget, Dušan Mastný a Karel Makoň).


E-mail