19.4.2019 Velikonoční nadílka Nalžovské Hory

ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň
 
Hnízdo čápa bílého Nalžovské Hory /KT/
 S trochou nadsázky lze říci, že „MY“ na Záchranné stanici živočichův Plzni jsme začali velikonoční koledu už na Zelený čtvrtek 18. 4. 2019. Přesněji řečeno, pro pomyslná „velikonoční vajíčka“ nám v Nalžovských Horách na hnízdo čápa bílého vylezli profesionální hasiči HZS Plzeňského kraje.
 
Podle místních totiž od soboty 13. 4. 2019 poté, co se údajně samec čápa bílého z tamního hnízda v bývalém zahradnictví zranil na drátech elektrického vedení, zůstala samice (jeho družka) sedět na vejcích sama. K nám se informace dostala ve čtvrtek (18. 4. 2019) ráno přes kolegu ornitologa a za čápy kompetentního referenta Plzeňského krajského úřadu Jiřího Vlčka. Ten na lokalitě již několik let čápy bílé kroužkuje, opatruje a hlídá, a tak ho místní spolu se zástupci města okamžitě informovali, co se u hnízda čápů stalo.
 
Informace však byly nejisté, poraněný samec čápa se nenašel a osobně se mi nezdálo, že by samice na vejcích vydržela sedět sama od soboty až do čtvrtka následujícího týdne. Většinou to vydrží jeden pták na hnízdě cca tři dny, pak snůšku opustí a letí se někam nažrat. V ten moment hnízdo bez dozoru okamžitě obsadí jiný pár čápů, vejce vyhází a do hnízda snese vejce svá. To je prostě příroda a jeden (ovdovělý) rodič nemá v tomto případě žádnou šanci vejce či hodně malá mláďata následně sám vysedět a odchovat. 
 
Proto jsem také okamžitě na místo poslal našeho člena a kolegu Bohumila Máška. Jeho úkol zněl jasně! Dojet na lokalitu a minimálně dvě až tři hodiny koukat na hnízdo čápa bez toho, že by se podíval jinam. Všechny ty informace z několika zdrojů bylo třeba prověřit a hlavně potvrdit, že na hnízdě zůstala samice opravdu sama.
 
To se bohužel prokázalo, a tak jsme museli snůšku z hnízda okamžitě sundat. O technickou podporu jsme pak požádali přímo profesionální hasiče HZS Plzeňského kraje, kteří nám k případu s patřičnou technikou operativně vyjeli. Jednalo se o mimořádnou situaci, a tak jim za jejich technickou pomoc velice děkuji.
 
Z hnízda byla sundána celkem tři čapí vejce, která Bohumil Mášek okamžitě převezl do líhně Vlastimila Voráčka z Roupova. Ten pro nás líhne již několik let nejen čápy, ale i jiná ptačí vajíčka z ohrožených hnízd a takovýchto podobných situací. Podle všeho to vypadá, že samice na vejcích neseděla dlouho a že jsou teprve čerstvě snesená. Ovšem kdy je samice opravdu snesla a jak dlouho na nich seděla, se teď zatím ještě nepozná. Za pár dní budeme moudřejší, a tak Vás samozřejmě budeme i nadále informovat, jak ta naše (Bohoušova) předčasná velikonoční nadílka z Nalžovských Hor ve finále dopadla.
 
Poděkování patří i městu Nalžovské Hory, starostovi panu Zdeňku Hlaváčovi a jeho dalším obyvatelům. Nejenom, že celou záležitost místní ihned řešili, ale zároveň i pan starosta operativně nechal na lokalitu převézt starý výsuvný žebřík pro případ, že by se hasiči ke komínu s hnízdem se svou těžkou technikou nedostali. Z tohoto žebříku jsem v Nalžovkách již osobně sundaval čapí sirotky už několikrát, a tak jsem byl ve finále rád, že nám tentokrát pomohli profesionální hasiči.
 
Děkuji všem zúčastněným a více na přiložených fotografiích Bohumila Máška.

 


E-mail