6.5.2019 Dobré zprávy

ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň

Dobré zprávy.
Hned po úspěchu paní Jiřiny Hepové a úspěšném zimování a následném vypuštění ropuchy obecné ze studny hradu Radyně a ropuchy zelené z NC Tesco na Borských polích, o kterém jsme Vás informovali v předešlé zprávě, přichází další drobné úspěchy, ze kterých máme radost, o kterou bychom se s Vámi chtěli podělit. Navíc letošní sezóna začíná být opravdu velice náročná, a tak každá dobrá zpráva má pro nás cenu zlata.

Labutí pár v Praze na Vltavě má čtyři mláďata.
7. 4. 2019 jsme spolu s vedoucím Kroužkovací stanice Národního muzea Praha Jaroslavem Cepákem zabezpečovali hnízdo labutě velké v Praze na Vltavě kousek od Národního divadla. Ochranná síť o rozměrech 8x4 m splnila svůj účel a ochránila snůšku labutí před vandaly.

V pátek se pak z vajíček, jak je vidět na fotografii od Jindřicha Obšila, vylíhla celkem čtyři mláďata.

Možná si vzpomenete, jak jsme Vás informovali o tom, že 5. 3. 2017 jsme osadili na celkem čtyřech vybraných lokalitách čtyři hnízdní podložky pro luňáka červeného.
 

Dnes s potěšením konstatujeme, že jedna ze čtyř  podložek na borovici u Nýřan /PS/ je obsazena párem luňáků a samice již několik dní sedí na vejcích.

Obsazená je i hnízdní podložka pro čápa černého námi instalovaná 11. 9. 2016 u Vodňan v jižních Čechách. Tady jsme na čapí pár spolu s lesníky Lesů ČR čekali dva roky. Pokud vše dobře dopadne, tak letos by mohli kolegové na této podložce kroužkovat mláďata. 

Úprava a stabilizace hnízdní podložky pro čápa bílého Nové Hrady.
Blesková akce realizovaná naším týmem a Městským úřadem Nové Hrady 22. 2. 2019.

Již od 27. 3. 2019 podle Zdeňka Vaňka z referátu ŽP Městského úřadu Nové Hrady je na upraveném hnízdě celý čapí pár.

Podle kolegů z Třeboňska je prý obsazená i náhradní hnízdní podložka pro čápa černého instalovaná letos 23. 2. 2019 nedaleko obce Lutová. Tady původní hnízdo spadlo, a tak jsme opět s místními kolegy a CHKO Třeboňsko osadili hnízdo nové. I tady to zatím vypadá, že čápi spokojeně sedí na vejcích.

No, ale abychom to nezakřikli, vyvážili a nebyla to jen samochvála, tak je třeba říci, že jsou i podložky a akce, které na svůj úspěch teprve čekají.
 
Loni osazená luxusní hnízdní podložka pro orla mořského místo spadlého hnízda na modřínu u Kolince /KT/ je letos bohužel neobsazena.

Loni vybagrované tůně pro žáby v bývalé cihelně v Chrástu /PM/ jsou bohužel i letos bez vody a života.

A letos přesunutý pár labutí velkých od loděnice z řeky Radbuzy v Plzni Doudlevcích, kde labuťák pravidelně tři roky šikanoval a převracel reprezentanty rychlostní kanoistiky, se také rozpadl. Na Dolním kokotském rybníku, kam jsme pár 26. 2. 2019 převezli, zůstal po úhynu samice 28. 3. 2019 samec sám. Ten se však následně ztratil také, a tak z letošního hnízdění tohoto páru nic nebude.


E-mail