13.8.2019 Výzva a informace srpen 2019

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň
13. 8. 2019
 
Ještě než Vás na podzim tohoto roku zapojím do velkého pátrání po pachatelích trestné činnosti spojené s nelegálním usmrcováním zvláště chráněných druhů volně žijících živočichů, přicházím s žádostí o informace k jednomu z aktuálních případů. Vše se odehrálo o předešlém víkendu (10. až 11. 8. 2019) v Plzni Bolevci u Seneckého rybníka.
 
Na Seneckém rybníku, téměř uprostřed frekventované rekreační oblasti se již několik týdnů vyskytuje pár labutí velkých s původně sedmi mláďaty. Oba okroužkovaní labutí rodiče sem za poměrně dramatické situace, a to po železničních kolejích, převedli svá mláďata za potravou a klidem z  nedalekého rybníku Nováček, kde měli hnízdo.  Tolik vytouženého klidu se labutě však nedočkaly.  Místo toho ze sedmi mláďat dnes mají už pouze tři.

V neděli 11. 8. 2019 kolem 18. hodiny nahlásil na linku Městské policie Plzeň plavec na Seneckém rybníku nález uhynulého mláděte labutě velké. Kadaver plaval na vodě v pravé části rybníka u stavidla. Podle šetření na místě bylo zvíře uhynulé pouze několik hodin, což potvrdila i výpověď svědků, kteří všechna čtyři mláďata údajně viděli živá ještě v sobotu 10. 8. 2019) večer v 19:45 hod. Na druhou stranu však v neděli (11. 8. 2019) ve12:30 hod. plavala na Senečáku s rodiči už pouze tři mláďata! Z toho vyplývá, že k úhynu nalezeného mláděte muselo dojít v čase mezi sobotou 19:45 až nedělí 12:30 hod.

Proto žádáme případné svědky a návštěvníky této lokality v uvedeném čase, zda si nevšimli něčeho podezřelého v souvislosti s pohybem labutí rodinky a hlavně počtem mláďat.
 
Při pitvě labutího mláděte se dále zjistilo:
Labuť má rozsáhlé trauma, krvácení a poranění v oblasti krční páteře. Kosti mezi 9. a 10. obratlem na krku jsou roztříštěny a to bylo pravděpodobně příčinou jejího úhynu. Poranění odpovídá rozdrcení kostí tupým předmětem za vyvinutí velkého tlaku a dislokace obratlů. Kousnutí, velké zuby, velký stisk. Další poranění nalezeno na levé straně u pánevní končetiny (nohy). V horní části u těla viditelné krvácení (hematom). Obsah žaludku a zažívadel převážně tráva z místa výskytu, bez pečiva, obilí a jiných příměsí. Výživný stav adekvátní věku zvířete, parazité v šetření, opeření kompletní bez viditelného poškození. Ostatní orgány a části těla bez nálezu.
 
Případné informace prosím posílejte na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Děkujeme.

Čáp z Mirošova je už ve Vídni.

Už jsme o něm psali, původně se vylíhl na hnízdě páru čápů bílých v Mirošově na Rokycansku. Následně spadl z hnízda na rušnou vozovku a nedokázal se ze zástavby vymotat. Navíc zde bylo podezření na vrozenou genetickou vadu, a tak skončil přes Záchrannou stanici živočichů Rokycany až ve voliéře naší ZSŽ Plzeň. Tady dostal vysílačku, a od té doby sledujeme jeho pohyb dnes už u kolegů v Rakousku.
 
Nějaký čas se letošní čapí mládě z Mirošova „poflakovalo“ na Tachovsku, kde byl po domluvě s kolegy čáp vypuštěn. Spolu s místními čápy zde cvičil létání, posiloval letové svalstvo, sbíral potravu a nocoval na místních hnízdech. Jednoho dne se se skupinkou několika čápů bílých sebral a vyrazil směr Klatovy. Tam ho zastihl a vyfotil Bohumil Mášek. Následně se z Klatov přesunul do Vodňan, pak do Vlachova Březí a dnes byl v Rakousku u Vídně a večer v Maďarsku u Balatonu. Zatímco někteří čápi se na dalekou cestu do zimoviště teprve chystají, ten Mirošovský je podle nás už na cestě. Vše je dáno asi i tím, že se vylíhl na hnízdě jednoho z prvních párů, který sem z letošního jara přilétl. Vzpomínáte si na to, jak media informovala o prvních čápech v Mirošově? Jak jsem se na kameru rozčiloval, že v tom právě tito čápi dělají nám ornitologům „bordel“? Tak tenhle jejich potomek nám teď, pokud všechno dobře dopadne, snad ukáže, kde a jak naši čápi bílí zimují. Více na přiložené mapce od B. Máška a společnosti Anitra.


E-mail