10.10.2019 Lelek v Hornbachu

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň
10. 10. 2019
 
V HORNBACHU chytají lelky.
 
Ve čtvrtek (10. 10. 2019) dopoledne našli zaměstnanci HORNBACHU na uzavřené venkovní ploše „STAVEBNINY DRIVE IN“ na zemi za paletami apaticky sedět divného ptáka. Původně si mysleli, že se jedná o poraněnou poštolku, druhý tip byl rorýs, ale ani jeden druh nebyl určen správně, a tak kolega Václav Kural st. jel na místo pro zvířecího pacienta tak trochu s napětím.
 
Když v oddělení ZOO koutku od prodavačky Šárky Kadečkové (na fotografii) pak přebíral lelka lesního, byl opravdu hodně překvapen. Tento velice vzácný a zároveň hodně zajímavý ptačí druh se v Plzni občas objeví, ale většinou se jedná pouze o ptáky na tahu, kteří Plzní pouze prolétají. Lelek je totiž opravdu velice vzácným ptákem, který v minulosti vzácně hnízdil u kaolinového lomu jak v Kaznějově, tak v Horní Bříze. Navíc se jedná o potravního specialistu lovícího noční hmyz, můry zejména, a to za soumraku anebo v noci.  Hnízdo si nestaví, dvě vajíčka snáší do mělké jamky na zemi, a to na okraji lesa na prosvětlené, teplé, suché pasece či vřesovišti. Na záchranné stanici jsme za 26 let naší činnosti měli asi tak celkem lelků šest, z Plzně to byli ptáci po nárazu do skla z Hruškovy zahrady či Červeného Hrádku.   
 
Jak se lelek dostal do HORNBACHU je tak trochu záhada, ale podle poranění levého křídla, otřesu mozku od nárazu a celkové apatii bych hádal, že ho do stavebnin někdo dovezl autem, nebo že se tam dostal se zbožím. Není však vyloučeno, že protahoval městem a zranil se o nějakou překážku. Přičemž případy dovezení ptáků zachycených na plachtě nákladního vozu, přední masce osobního automobilu či sběrači lokomotivy jsou podstatně častější. Tímto způsobem jsme měli například několikrát do města dovezeného sýce rousného, puštíka, kalousy či dokonce racka tříprstého, který byl dovezen na kamionu do Horní Břízy až z 800 km vzdálené Rujány v Německu. Nejčastěji je pták zachycen při přeletu komunikace, tlak vzduchu ho přimáčkne na plachtu, masku či sběrač a drží ho tak dlouho, dokud auto či vlak nezastaví. U sov to bývají nejčastěji první funkční semafory na příjezdových cestách do Plzně, u tranzitní dopravy pak cílová místa či parkoviště.
 
Náš lelek je ve špatném zdravotním stavu, to samé potvrdil i veterinární lékař, který zvíře prohlédl. Lelek má těžký otřes mozku od nárazu a uvidíme, zda problém ustoupí, anebo zranění podlehne. V současné době má naordinovaný „klid na lůžku“, uvidíme jak zítra.
 


E-mail