5.12.2019 Zpráva ze služební cesty - Portugalsko

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň

5. 12. 2019
 
Zpráva ze služební cesty.
Faro - Portugalsko
 

Přiznávám, že to byla má první služební cesta tak daleko od naší záchranné stanice. Už jen to, že jsem ve svém věku vlastně nikdy, krom létání s panem Antonínem Wagnerem při filmování či mým prvním letem s panem Polívkou z Chotěšova při fotografování kolonie volavek na Tachovsku, nikam neletěl, se jednalo i o mou první delší cestu „velkým“ dopravním letadlem.
Letěl jsem s kolegou prof. MVDr. Ivanem Literákem, CSc. a Bc. Šimonem Krejčím ve čtvrtek 28. 11. 2019 ve 14:55 hod. z Vídně, a to přesně 3 hodiny 30 minut přímým letem až do Faro, což je v jižní části Portugalska.
Možnost zúčastnit se této čtyřdenní expedice v týmu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno jsem dostal od kolegy Ivana Literáka, který výpravu do Portugalska zorganizoval a vedl.
 
Cílem naší expedice bylo v portugalské záchranné stanici pro volně žijící živočichy RIAS -CENTRO DE RECUPERACAO E INVESTIGACAO DE ANIMAIS SELVAGENS (kousek od města OLHÄO) při PARQUE NATURAL DA RIA FORMOSA QUINTA DE MARIM nasadit celkem tři vysílačky na supy bělohlavé a dvě vysílačky na orlovce říční. Vysílačky jsme nasazovali přímo v záchranné stanici živočichů, a to téměř celý den v pátek 29. 11. 2019.
Součástí expedice byla i prohlídka tamní záchranné stanice živočichů, jejího léčebného zařízení a chovatelského zázemí včetně prohlídky části přilehlého přírodního parku. To celé pak alespoň pro mě byla nejenom zajímavá zkušenost z jiné záchranné stanice živočichů, ale i práce s ptačím druhem, se kterým se v naší přírodě setkáme pouze velice vzácně (já naposledy v plzeňské ZOO když jsem tam chvilku pracoval).
Neméně zajímavá pro mě byla i exkurze po přírodním parku a po okolí našeho dočasného působiště. To proběhlo v sobotu 30. 11. 2019 a celé bylo zakončeno přátelským setkáním a společnou večeří s portugalskými kolegy. Došlo i na výměnu nejenom některých zkušeností ale i kontaktů.  Bonusem obou dnů v Portugalsku pak bylo velice příjemné počasí s teplotou kolem 20 °C, sluníčko a podstatně delší den, než je teď u nás.
V neděli 1. 12. 2019 jsme se brzy ráno opět vydali přes letiště ve Faro zpět do Vídně, odkud jsem se pak přes Brno vrátil domů do Plzně.
Děkuji Ivanu Literákovi za možnost se akce zúčastnit a všem těm, co mě tady v době mé nepřítomnosti zastupovali. Více na přiložených fotografiích.

E-mail