5.1.2020 První tisková zpráva

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň
Záchranná stanice živočichů Plzeň
5. 1. 2020
První zpráva DES OP roku 2020
 
Zdravím všechny naše příznivce, přátele i ty, co nás čtou. Vážíme si toho, že nás odebíráte v rámci e-mailové korespondence, nebo jen přes media a webové stránky sledujete naši činnost. Proto také naší první „Tiskovou zprávu roku 2020“ věnujeme opět našim telemetricky sledovaným čápům bílým z Mirošova a Chodové Plané (vajíčkům z Nalžovských Hor).  Začněme ten rok 2020 optimisticky, ať nám ty dobré zprávy vydrží J.
 
Všichni tři čápi bílí s vysílačkou se nám aktuálně hlásí a zatím to vypadá, že na zimovišti nemají žádné zásadnější problémy.

Čáp Míra z hnízda v Mirošově na Rokycansku se nám opět posunul z Etiopie více do černé Afriky, a to až do Keni.  Momentálně k  5. 1. 2020 se nám hlásí z oblasti mezi jezerem Lake Turkana a Nairobi u Marsabit pod National Park Marsabit.
 
Čáp Eda jako by letěl v novém roce Míru navštívit, 2. 1. 2020 byl z druhé strany rovněž pod jezerem Lake Turkana, rovněž v Keni, ale blíže k Ugandě. Podle zpráv se však oba čápi nepotkali, a tak se Eda vrátil zpět pod Trojúhelník Ilemi k síti řeky Anam.

Čáp Arnošt je stále v Německu pod Pasovem.

No a léčený orel mořský s odoperovanou pravou nohou (pracovně zatím nazývaný „Zlámaná hnáta“) se nám od Tisové na Tachovsku přesunul až do lesů ke Kosímu potoku nad Planou u Mariánských Lázní.

Zatímco „Zlámaná hnáta“, my a Arnošt tady klepem kosu, tak Míra s Edou si užívají jednu z nejatraktivnějších a nejteplejších destinací Afriky. Ale i to je s ohledem na celkovou situaci v Africe a jejich případnou cestu zpět domů docela riskantní věc, a tak jim určitě držme palce, ať to vše zvládnou bez úhony. Jelikož když jsem teď koukal aktuálně do mapy, tak se oba zase už nehlásí.


E-mail