24.7.2023 Odpady a separovaný sběr

DES OP - Karel Makoň
24.7.2023

Pár facek s úsměvem, nebo vyšší daně za odpad!

Když jsem si v jednom z vydání plzeňských Doubraveckých listů přečetl perfektní úvodní slovo pana místostarosty Ing. Zdeňka Mádra, hned jsem mu poslal e-mail v duchu, že pod jeho slova bych se okamžitě podepsal a že velice pěkně pojmenoval to, co je dnes patrné na každém kroku a nejen na Doubravce.

Jeho slova a zároveň i snaha celkově zlepšit náladu ve společnosti tak, aby se lidé, zejména sousedé z jednoho města, obvodu k sobě chovali slušně, ohleduplně a ideálně s úsměvem, alespoň mě opravdu zasáhla.

A tak i já se snažím nahlas zdravit jako první mladší, děti a sousedy, pro které jsem pravděpodobně neviditelný, jelikož oni sami pozdravit neumí. Snažím se navíc usmívat, a to zejména když jdu kolem kontejnerů na separovaný odpad anebo mezi domy v sídlišti na parkoviště k autu.

Bohužel ne vždy mi však úsměv a dobrá nálada vydrží, zejména když vidím, že ve snaze zlepšit náš svět zůstávám s panem místostarostou Mádrem a vedením našeho městského obvodu či města chvílemi beznadějně sám.

Pořádek kolem sběrných nádob na odpad

S velkou radostí jsem přivítal skutečnost, že město Plzeň se zaměřilo na pořádek kolem sběrných nádob na tříděný odpad. Aniž by muselo, zvýšilo na některých lokalitách četnost svozu a hlavně začalo kolem těchto nádob i uklízet a likvidovat odpad, který tam neukáznění občané rádi a ve velkém odkládají.

O tom, že to musí stát i nemalé finanční prostředky z rozpočtu obvodu či města, za které jsme mohli pořídit třeba něco úplně jiného, nemá cenu asi ani diskutovat, ale o tom, že to asi někteří z nás stále nechápou, se bohužel přesvědčuji téměř každý den!

Jsem úplně šílený a přepadá mě záchvat zuřivosti, když dopoledne vyfotím prázdné nádoby na separovaný sběr a perfektně uklizené kontejnerové stání u naší samoobsluhy Nad Týncem či u Jiřího a večer když se vracím, nebo druhý den ráno je tam téměř okamžitě přeplněný kontejner a vedle něj jako bonus dětská postýlka, sedačka z auta, židle, zrcadlo, skříňka, matrace, záchodová mísa, případně bedna se starým vzduchovým filtrem z dodávky, prázdná tuba od vazelíny, šest cihel, brusle, klec na křečka a nebo černý pytel se stavební sutí, či komunálním odpadem!

„Bože, copak to lidi nechápou?! Proč?“ Mám sto chutí tam dát fotopast, a pak pověsit na sociální sítě fotografie všech těch idiotů, kteří úplně zbytečně odčerpávají peníze z veřejných rozpočtů, hyzdí vzhled obce a navíc kazí dobrou náladu!

Nebo proč musím cestou k autu stále dokola sbírat obaly od sušenek, plechovky od nápojů a papírové kapesníčky! Proč po každé vichřici jsou na čerstvě uklizeném a vyhrabaném trávníku v sídlišti desítky plastových obalů a sáčků od přeplněného kontejneru s plasty?

Proč je to u nás, ale i dole u Jiřího v Újezdě, na Slovanech, Jedničce, Roudné v Křimicích…..!

Čisté město chtějí všichni, ale málokdo je ochoten pro to něco udělat!

Pokud položíte obyvatelům města (obvodu) anketní otázku, co by si přáli, aby se v jejich městě zlepšilo, zcela určitě většina dotázaných odpoví: „Čistota, bezpečnost a pořádek“. K „bezpečnosti“ a všude přítomným fetkám, opilým a nepříjemně dotěrným lidem bez domova se nebudu raději vyjadřovat, ale co se pořádku ve městě týká, tam je to naprosto jasné a jednoduché!

Dokud se nezapojíme všichni, a to nejen tím, že nebudeme odpad k popelnicovému stání odkládat, ale ani nenecháme nikoho jiného, aby ho tam odložil, tak se nehneme z místa, i kdyby město nádoby vyváželo třikrát denně a chlapi s lopatou a koštětem u popelnic bydleli!

Závěrem

A tak bych se na závěr přikláněl k tomu, co píši na začátku. Ano, začněme více vnímat to, co se kolem nás děje. S kým tady žijeme, kdo je naším sousedem a koho náš úsměv a pozdrav potěší a naopak kdo by si zasloužil facku, jelikož se neumí chovat!

A k příspěvku pana místostarosty Z. Mádra bych ještě s dovolením doplnil: „Je smutné se setkávat pouze s tím, že většina lidí ví, jaká mají práva a kolikrát hlasitě i neomaleně se jich domáhají. Mnohem smutnější však je to, že málokdo ví a chápe, jaké má povinnosti on sám a že bez dodržování základních pravidel, nejenom slušného chování, se nikdy nikam nepohneme!“

Karel Makoň ml.
Jeden z mnoha, který žije v Plzni na Doubravce a má to tady rád.