06.09.09 - Labuť s háčkem

TISKOVÁ ZPRÁVA


název - téma:

Labuť velká na Klabavské přehradě

ze dne:

06.09.09

místo konání:

Klabava, Klabavská přehrada


vlastní zpráva:

Zajímavý případ jsme řešili v těchto dnech na Klabavské přehradě u Rokycan. Jedna z pěti dospělých, na přehradě se zdržujících labutí velkých se nechtěně chytila na rybářský prut. Tuto skutečnost nám nahlásila sama rybářka, která byla nepříjemnou událostí poněkud zaskočena: „Seděla jsem u prutů, labutí jsem si nijak zvláště nevšímala, když mi jedna z nich nečekaně sebrala návnadu. Pravděpodobně se jí háček zasekl v krku, začala se strašně plácat a bojovat. Měla jsem strach, že jí ublížím, a tak jsem vlasec u navijáku nesmyslně uřízla. Mám povolenku teprve dva měsíce, přiznávám trochu jsem zazmatkovala, a tak vám raději volám s žádostí o pomoc.“ Chytat plně vzletnou labuť na tak velké ploše není vůbec jednoduchá záležitost, proto vyrážíme na Klabavskou přehradu jak s kanoí, tak kajakem. Hned u hráze potkáváme pana hrázného, který nám potvrzuje skutečnost, že jedna z labutí je opravdu zamotána do několik metrů dlouhého rybářského vlasce. „Včera jsem se ji pokoušel odchytit z motorového člunu, ale ulétla mi přes celou přehradu až na mělčinu do rákosí.“ Spouštíme lodě na vodu a vyrážíme. Cestou kontrolujeme všechny čtyři labutě, které jsou uprostřed přehrady. Pátou s vlascem najít nemůžeme, když v tom jsem si všiml bílého fleku v trávě u přítoku. Jedeme blíže a bílý flek se náhle rozlétl na vodu a míří přímo do středu přehrady. Už na první pohled je vidět, že pták má podezřele zalomenou hlavu. Vlasec se totiž labuti při snaze o vyproštění namotal na krk a tím pádem částečně bránil jeho narovnání. Labuť létala dobře, ale se zakloněnou hlavou se velice špatně orientovala a držela pouze na vodě. Trochu nás potrápila, ale nakonec se nám ji podařilo nahnat ke břehu a odchytit.

Z vlasce jsme ji vymotali, háček vyndali, okroužkovali a následně vypustili.

Zajímavé na celé akci však byla ještě skutečnost, že labuť ve finále odchytil kolega David Zítek z ČSOP  Praha, který byl u nás na praktickém zácviku. Dva dny se u nás učil jezdit v kánoi, lézt na stromy, šplhat na laně a manipulovat se zvířaty. Byla to jeho úplně první odchycená labuť, měl radost i přes to, že se odchyt neobešel bez koupání ve značně znečištěné vodě Klabavské přehrady a bez poměrně náročného pádlování.

Spokojená byla i rybářka, příště prý bude při rybolovu dávat větší pozor a dokonce se i jako jedna z mála lidí ptala, kolik bude za náš zásah platit. Nefakturovali jsme jí samozřejmě nic i když to byla prokazatelně její chyba a Rokycanský okres není v naší působnosti.

 


na fotografii:

David Zítek z ČSOP Praha a jeho první odchycená labuť velká.

 


zpracoval:

Za DES OP Karel Makoň (777 145 960)

 

zpráva ke stažení ZDE

 


Ať jste lidé, zvěř či ptáci, najít si nás nedá práci:

www.desop.cz


E-mail